Ovo su zaboravljena ŽENSKA SRPSKA IMENA: Nekima su smešna, ali imaju MOĆNIJE značenje nego što se misli, jedno od ovih je nosila PRINCEZA

M. G. Vesti 03.05.2022 09:53 0

Često se govori o tome kako su nekadašnja popularna imena pala u zaborav pod uticajem modernih tokova zapadne civilizacije i kako su ih smenila kratka, zvučna imena koja su efektna ali pomalo isprazna.

Ovo su zaboravljena ŽENSKA SRPSKA IMENA: Nekima su smešna, ali imaju MOĆNIJE značenje nego što se misli, jedno od ovih je nosila PRINCEZA

Shutterstock

Danas na svakom koraku možete da čujete da se devojčice zovu Ela, Nia, Lea i slično. Iako su milozvučna i lepa po današnjim standardima, ipak, u našem jeziku nemaju posebna značenja, a ona tradicionalna, srpska imena, odavno su pala u zaborav i danas, kada se izgovore mnogi se zasmeju, jer nisu čuli ili im zvuči prastaro i nakardano.

Pomalo je tužno kako su pojedina imena zaboravljena ili stavljena na podmeh, bez da iko pamti njihovo značenje i simboliku. Zato vam predlažemo nekoliko imena za devojčice koja su nekada bila deo žive srpske istorije i ponosno su se isticala svojom veličinom i značenjem.

Agnija, Agnica znači čista, nevina, časna.

Vojislava ima značenje slavni borac, a Vojislava je bila sestra velikog župana Stefana Nemanje, udata da bosanskog kulina Bana.

Gavrila, Gavrilka ovo ime je izvedeno od muškog imena koje se daje po biblijskom arhanđelu Gavrilu i znači Bog je moja snaga.

Đuka je nastalo od imena "Georgina", a označava zemljoradnicu, onu koja obrađuje zemlju.

Evdokija je nastalo od grčke reči "eudokia" što znači dobra volja, blagonaklonost, a u našoj istoriji značajna je Evdokija Anđel, prva žena Stefana Nemanjića, prvog kralja Srbije, majka Stefana Radoslava, Predislava i Stefana Vladislava.

Ikonija je ime izvedeno od reči ikona, slike sa predstavom Isusa Hrista, Bogorodice i drugih svetitelja u hrišćanstvu.

Manduša je varijanta imena Manda koje izvedeno od Magdalena, znači "ona koja potiče iz Magdale" (mesto na Galilejskom jezeru). Ime je poznato zbog Marije Magdalene, koja je bila učenica i pratilja Isusa.

Najda znači naći, ona koja je nađena.

Poleksija znači gostoljubiva, u našoj istoriji je poznata Poleksija Karađorđević, ćerka kneza Aleksandra Karađorđevića, unuka Karađorđa i Zorka Karađorđević.

Roksanda, Roksandra znači svetlost, zora, dakle jedna od varijacija i imena Zora, Zorica.

Tomanija znači čudotvorka, a Tomanija Obrenović je bila žena Jevrema Obrenovića, brata kneza Miloša.

Carica je ona koja vlada, carica Carica (negde i Zorica) Nemanjić bila je srpska princeza, ćerka kralja Milutina.

Hajdana je ime koje ima značenje sjajna, svetla, jasna, srećna.

Čarna ima značenje crna, ali i ona koja je očaravajuća.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading