Talibani i dalje oduzimaju prava ženama: "Avganistanke su sada izgubile sve, deca nemaju BUDUĆNOST"

K.Ć. Vesti 10.05.2022 19:00 1

Omča se steže oko vrata Avganistanskih žena. Talibani su, uprkos ranijim obećanjima o liberalnom pristupu njihovim pravima, uveli dalja ograničenja

Talibani i dalje oduzimaju prava ženama: "Avganistanke su sada izgubile sve, deca nemaju BUDUĆNOST"

Shutterstock

Upravo su izdali dekret kojim se Avganistanskim ženama naređuje da pokrivaju svoja tela od glave do pete. Pre nekoliko meseci zatvorili su srednje škole za devojčice, a zatim su ženama ozbiljno ograničili slobodu putovanja.

- Položaj žena u Avganistanu je veoma, veoma loš, jer su izgubile sva svoja osnovna prava - kaže Jagoda Grondecka, novinarka specijalizovana za bliskoistočna pitanja.

Žena nikada ne odlučuje sama

Kada su se Amerikanci povukli iz Avganistana u avgustu 2021, talibani su počeli da primenjuju svoj režim. Sve avganistanske žene su odmah sankcionisane. Jagoda Grondecka je bila svedok ovih događaja jer je u to vreme bila jedina poljska novinarka koja je živela u Kabulu.

– Ženama je ograničena sloboda kretanja, odnosno ne mogu da putuju na veće udaljenosti niti da napuštaju zemlju bez muške pratnje koji je muž ili srodan muškarac. Druga stvar koju su izgubili je pristup tržištu rada, koje su imali veoma ograničeno. U stvari, trenutno je malo sektora u kojima Avganistanke mogu da rade – tu spadaju obrazovanje i zdravstvena zaštita, jer neko mora da ih leči, a ne muškarac. Ono što je možda najstrašnije u ograničavanju prava avganistanskih žena je njihova onesposobljenost. Pozivajući se na poslednju uredbu da žene moraju da pokriju svoje telo od glave do pete, situacija je da za neprikladno odevanje nije kažnjena žena, već njen muški staratelj, odnosno žena nije samostalna osoba koja odlučuje i snosi odgovornost za ono što radi. Dakle, kada je žena neposlušna, njen muž je kažnjen, jer on treba da se pobrine da se žena ponaša kako treba - objašnjava Grondecka.

„Talibani ne misle da oduzimaju prava ženama“

Vredi napomenuti da restriktivni zakon nije nov za sve avganistanske žene, jer žene u mnogim provincijama tako žive vekovima. Oni su odvojeni od spoljašnjeg sveta, što se, između ostalog, svodi na na to što same ne izlaze iz kuće. Za urbane žene, međutim, novonastala situacija je drama kojom se do sada nisu bavile.

– Prestravljene su jer su ta ograničenja usmerena pre svega na obrazovane žene koje su imale karijeru i imale malo samostalnosti. Sada im se to uzima – dodaje novinarka.

- Mnogi muškarci su mišljenja da njihove žene žive mnogo bolje od onih na Zapadu, koje moraju same da se brinu o sebi, odnosno da idu na posao i zarađuju za život. Avganistanke imaju sve što im obezbeđuju muževi - kaže Jagoda Grondečka.

Obrazovanje

- U zemlji je vladao haos. Avganistanske žene su izgubile sve, ali postoji jedna stvar koja im se ne može uzeti do kraja. To je obrazovanje. Za sada postoji zabrana pohađanja škole za devojčice preko šestog razreda, pa se obrazovanje završava na nivou osnovne škole. Talibani do sada takođe nisu zabranjivali ženama da pohađaju univerzitete. Naravno, ovde postoje ogromna ograničenja – dame se drže što dalje od muškaraca i idu na fakultet određenim danima, što znači da se studijski program mora završiti upola kraće. To ima ogroman uticaj na nivo obrazovanja – kaže novinar.

– Kada bih morala da ukažem na jednu zabranu, najgoru za Avganistanke, iako je to izbor između kuge i kolere, rekla bih da je to zabrana obrazovanja. Mnoge žene kažu da možemo potpuno da se pokrijemo, da se pokrijemo od glave do pete, ali želimo da idemo na posao. Ova zabrana im je izazvala emotivnu traumu, jer su na otvaranje škola čekali više od pola godine, a čim su otvorene odmah su zatvorene – objašnjava Jagoda Grondečka.

„Zabrana školovanja za devojčice ima malu podršku javnosti“

Avganistanke su svesne da njihove ćerke, lišene pristupa školama, neće imati šanse za bolji život. U svetu punom zabrana i represije, pristup nauci je izgleda njihova jedina nada za bolji život. U tom pogledu, talibani ovde nisu našli plodno tlo.

- Kada razgovarate sa Avganistanskim ženama koje nisu imale priliku da se obrazuju jer su odrasle pod prvim talibanskim režimom, pa nisu mogle da idu u školu, nikada nisam srela Avganistanku koja bi rekla da ne želi da se školuje njene ćerke. Razumeju da je obrazovanje ovih devojaka ključ za bolji život, ali žele da se ono odvija u određenim okvirima, jer ne mogu da zamisle da će njihova ćerka završiti školu, fakultet i otići u svet karijeru, i takođe sama bira muža. .

– Zato ova zabrana školovanja za devojčice ima malu podršku javnosti. Nesklonost obrazovanju funkcioniše samo kod najpravoslavnijih ljudi, koji veruju da ako njihove ćerke prestanu da uče, kasnije se neće pridržavati pravila skromnosti – kaže bivši dopisnik za ofeminin.pl.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Boza
10.05.2022 19:45

A u Saudijsoj Arabiji?