Nema validnijeg razloga od OVOG: Roditelji, evo zašto deca NIKADA ne bi trebalo da PRESKOČE doručak

Vesti 14.05.2022 21:00 0

Početak dana vašeg deteta ispunjen zdravim obrokom može čak pomoći u borbi protiv gojaznosti.

Nema validnijeg razloga od OVOG: Roditelji, evo zašto deca NIKADA ne bi trebalo da PRESKOČE doručak

Shutterstock

Naša tela koriste jednostavan šećer koji se zove glukoza kao gorivo. Glukoza se skladišti u jetri i oslobađa po potrebi. Kada se zalihe glukoze potroše, obično do sredine jutra nakon spavanja, ovaj izvor brze energije nije dostupan.

Rezultat je osećaj gladi, smanjena koncentracija i umor, što sve može otežati učenje. Zbog toga je važno da budete sigurni da vaša deca iz kuće ne izađu bez doručka, piše Avaz.

Osim što je gorivo za telo, doručak, takođe, pruža ključne hranljive materije. Deca koja doručkuju verovatnije će zadovoljiti svoje ukupne nutritivne potrebe.

Kada deca preskoče doručak, uglavnom ne nadoknađuju ključne hranljive materije propuštene u tom prvom obroku, kao što su gvožđe, kalcijum i proteini, kasnije tokom dana, kažu stručnjaci.

Početak dana vašeg deteta ispunjen zdravim obrokom može čak pomoći u borbi protiv gojaznosti. Istraživanja potvrđuju da je manja verovatnoća da će oni koji doručkuju biti gojazni od onih koji to ne čine. Teorija je da doručak igra važnu ulogu u regulisanju apetita, nivoa hormona i broja kalorija koje sagorevaju tokom dana.

Oni koji doručkuju imaju bolje rezultate testova, poboljšanu memoriju i fokus i manje je verovatno da će biti odsutni ili kasniti. Škole sa programima doručka prijavljuju manje problema u ponašanju i posete školskoj medicinskoj sestri. Važno je da roditelji budu dobri uzori. Roditelji koji doručkuju sa svojom decom mogu smanjiti šanse da ta deca preskoče doručak za dve trećine.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading