Šta uzrokuje iznenadnu smrt bebe? Do otkrića je došla doktorka koja je sama izgubila DETE na ovaj način

K.Ć. Vesti 15.05.2022 12:45 0

Iznenadna smrt u krevetiću strah je mnogih roditelja, a njen uzrok je do sada ostao misterija. Pogađa bebe mlađe od šest meseci. Australijski naučnici pronašli su mogući uzrok sindroma kod dece

Šta uzrokuje iznenadnu smrt bebe? Do otkrića je došla doktorka koja je sama izgubila DETE na ovaj način

unsplash.com

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, svake godine ima preko 3.000 ovakvih slučajeva „iznenadne neočekivane smrti odojčadi“, od kojih je više od trećine posledica iznenadne smrti odojčadi (SIDS). Deca umiru u snu iz nepoznatih razloga. Sada australijski istraživači tvrde da su otkrili uzrok SIDS-a. Rezultate svog istraživanja objavili su u časopisu EBioMedicine.

Rešavanje enzimske slagalice

Naučnici su do sada SIDS prepoznavali kao rezultat defekta u predelu mozga koji reguliše san i disanje. Međutim, to je uglavnom bilo nagađanje. Sada su se pojavili dokazi koji podržavaju ovu teoriju, pronađeni u uzorcima krvi novorođenih beba koje su umrle, između ostalog, zbog SIDS-a.

Bebe sa SIDS-om imaju niži nivo enzima zvanog butirilholinesteraza (BChE), koji igra važnu ulogu u buđenju. Deca sa manje ovog enzima su manje sposobna da se bude prirodno.

- Uobičajeno, ako se dete nađe u situaciji opasnoj po život, kao što je teško disanje dok spava jer leži na stomaku, ono će se probuditi i početi da plače - objašnjava glavni autor dr Karmel Harington iz dečje bolnice Vestmead u Novi Južni Vels u Australiji u intervjuu za Australijsko radiodifuzno udruženje. I, dodaje da očigledno neka deca nemaju tako jaku reakciju na buđenje.

"Nije bila njihova krivica"

- Ovo otkriće nudi mogućnost identifikacije novorođenčadi u riziku od SIDS-a pre smrti i otvara nove puteve za buduća istraživanja specifičnih intervencija - pišu istraživači u studiji.

- Ove porodice sada mogu da žive sa saznanjem da to nije njihova greška - kaže dr Harington. I sama doktorka je izgubila svoje dete na ovaj način.

Izvor: „Njujork post“

Komentari (0)
Loading