Četvrtak je POSEBAN dan: Naši stari su VEROVALI u njegovu moć i OBAVEZNO ovo radili

M. O. Vesti 19.05.2022 19:00 0

Po mnogima danas je najlepši dan u sedmici

Četvrtak je POSEBAN dan: Naši stari su VEROVALI u njegovu moć i OBAVEZNO ovo radili

Shutterstock

Sve ono što su nam stare bake i deke govorile da ne velja, na kraju se nekako ispostavi da su u pravu. Isto važi i za njihove običaje i moć vere u neke određene stvari, na kraju se ispostavi da je ipak dosta toga istinito.

Na koji dan ste rođeni dosta toga govori o tome kuda i kako će se vaš život u budućnosti odvijati. Isto tako da postoji i ono što ne smete raditi, ukoliko želite da izbegnete probleme.

PONEDELJAK

Smatra se najsrećnijim danom u nedelji! Veruje se da će dete koje se tada rodi imati mnogo uspeha u životu. Ovo je pogodan dan za novi posao. Ono što bi trebalo da izbegavate ponedeljkom su duga putovanja. Takođe, ne nikako nemojte uzimati i davati pozajmicu, jer se veruje da dug neće biti vraćen i da će pare propasti.

UTORAK

Ovaj dan važi za najbaksuzniji. Smatra se da deca rođena na ovaj dan neće imati lak život. Ne savetuje se da se ovog dana otpočinje bilo kakav posao. Nije preporučljivo ugovarati ženidbu ili udaju. Utorkom se ne krštava, ne venčava i ne pere veš.

SREDA

Ubraja se u srećne dane kada se može otpočinjati posao, kretati na put, a deca rođena tog dana biće napredna i zdrava. U nekim našim krajevima sredu zamišljaju kao sveticu, pa se može čuti i izraz Sveta sreda, kojoj se obično zavetuju bolesnici, pa se nekima, čak, i pojavljuje da ih izleči.

ČETVRTAK

Ovo je najlepši dan u sedmici! U narodu se neretko kaže: "Svi su dani dobri, a četvrtak ponajbolji". Tim danom se obavljaju pripreme za svadbu, izlazi se u njivu na oranje, a posebno se ceni četvrtak od proleća pa do žetve, od Velikog četvrtka do Spasovdana. Deci rođenoj u ovom danu će sve lako ići. Ukoliko ste nešto dugo želeli da uradite, obavezno počnite na četvrtak. Tako su vam mnogo veće šanse da vam se želje ispune.

Shutterstock

 

PETAK

Dan kada se sve započeto završava. Ništa ne pozajmljuje! Tada se na trpezu ne iznosi bilo šta od mleka, da vuci ne bi klali stoku i napadali čobane. Prema verovanju, petkom se ne treba češljati, jer će vas boleti glava, a gosa će vam brzo posedeti. Hrišćani poste petkom, jer je tog dana Isus Hrist razapet na krst.

SUBOTA

Subota se posvećuje pokojnima. Tada boi trebalo da se obiđu i srede grobovi, kao i da se zapale sveće za upokojene.

NEDELJA

Za hrišćane je nedelja sveti dan. Oblači se svečano odelo, odlazi u crkvu, ne radi se ništa, i odstupanje od toga strogo se kažnjava. Služi sa odmor i druženje sa porodicom i prijateljima. Nedelja je dan kada je Hristos vaskrsao.

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading