Ovo je najopasnija rasa pasa na svetu: Srbi ih drže u stanu, a u nekim zemljama su zabranjeni

Vesti 01.07.2023 17:30 2

Za ovu rasu psa se veruje da je najopasnija, mada pojedina istraživanja tvrde da je u pitanju mit

Ovo je najopasnija rasa pasa na svetu: Srbi ih drže u stanu, a u nekim zemljama su zabranjeni

Shutterstock

Ovo je najopasnija rasa pasa na svetu: Srbi ih drže u stanu, a u nekim zemljama su zabranjeni

Shutterstock

 

 

Mnogi smatraju da su za lošu reputaciju pitbula krivi isključivo neodgovorni vlasnici.

Istina o pitbulovima

ASCPA.org, najpoznatija svetska organizacija koja se bavi zaštitom životinja u svojoj"'istini o pitbulovima" detaljno opisuje put kako je pasmina predodređena da pomaže ljudima postala najomraženija na svetu i sinonim za opasnost.

Zašto je pitbul 'opasna pasmina'?

Svaka pasmina stvorena je s određenom svrhom, ali i pored pasminskih predispozicija ( izgled i temperament) svaki pas ima svoju ličnost. Neki su agresivni, a neki plašljivi. Neki su druželjubivi, a neki se vole držati po strani. Isto se odnosi na pitbulove koji kao pasmina imaju genetske predispozicije da budu borbeni. To ne znači da ne postoje nežni i miroljubivi pit bulovi koji se dobro slažu s ostalim psima i drugim ljubimcima, ali i ljudima.
Danas raskrinkavamo mitove vezane za pitbula:

1. Pitbul je rasa koja “grize”

U pitanju je mit. Prema rezultatima testa temperamenta izvršenog u 2012. godini, 86,8 odsto pitbulova savršeno je prošlo testove socijalizacije, agresivnosti, stabilnosti, društvenosti. Poređenja radi, 85,2 odsto zlatnih retrivera i 80,1 odsto škotskih ovčara imalo je pozitivne rezultate tokom istraživanja.

Ovo je najopasnija rasa pasa na svetu: Srbi ih drže u stanu, a u nekim zemljama su zabranjeni

Shutterstock

 

2.Pitbulovi više napadaju od drugih rasa

Takođe se radi o mitu koji je “raskrinkala” Američka vetrinarska asocijacija istraživanjima koja su potvrdila da ni jedna rasa ne napada učestalije od ostalih. Stepen agresivnosti isključivo zavisi od pojedinačne sklonosti psa i njegovog vaspitanja.

3. Pitbulovima se “zaključava” vilica pri ugrizu

Prema rečima dr I. Ler Brisbina sa Univerziteta u Gruziji, koji je stručnjak za obuku, ponašanje i anatomiju ove rase, nekoliko studija sa temom strukture lobanje i zuba pitbulova pokazalo je da se ni po čemu ne razlikuju od anatomije drugih rasa. Oni imaju sasvim uobičajenu strukturu vilice (kostiju, zuba, mišića) pa samim tim nema razloga da se povjeruje u to da će se njima vilica “zaključati”, dok nekom drugom psu neće.

4. Ujed pitbula u medijima

Ujed pitbula skrene mnogo veću medijsku pažnju od napada bilo kog drugog psa. Tokom četvorodnevnog novinarskog istraživanja zaključeno je da se svaki od tri fatalna napada pasa koji nisu bili od strane pitbulova spominju svega jednom, dok će se napad ovog psa pomenuti 230 puta u lokalnim, ali i međunarodnim medijima.

 

Komentari (2)
Loading
kontaminacija
23.05.2022 10:17

kauboj objašnjava da je mirotvorac

LOLO
21.11.2022 19:03

Pitbul je rasa koja je stvorena ukrštanjem i njegov zagrižaj iznosi 4,5 tone/ cm2 kada je u punoj snazi ( starost psa od 5 godina- psećih ). Istražite koliko je napada ove rase bilo na teritoriji Srbije u zadnjih 5 godina !!!!!