Narodna HEROINA iz Bojnika: U školi niste učili o njoj, mučena je u LOGORU na Banjici, a streljana u Jajincima, da li znate ko je ona?

K.Ć. Vesti 24.05.2022 10:29 0

Bar polovina Leskovčana misli da se iza imena Đuka Dinić, krije muškarac, međutim, reč je o narodnoj heroini, Đurđelini Dinić, rođenoj 9. novembra 1914. godine, u Donjem Konjuvcu kod Bojnika

Narodna HEROINA iz Bojnika: U školi niste učili o njoj, mučena je u LOGORU na Banjici, a streljana u Jajincima, da li znate ko je ona?

Wikipedia

Đukin otac Nikolaj, socijalistički orjentisan, bio je poslanički kandidat 1912. i 1914. godine, a nalazi se i na listi kao komunistički kandidat 1920.

Po završetku škole, Đurđelina je iz Leskovca otišla za Niš, da bi učila pletački zanat. Zaposlila se u fabrici kože, gde je upoznala Filipa Kljajića i udala se za njega. U isto vreme,  postaje član Komunističke partije i više puta biva hapšena zbog revolucionarnog rada. Seli se za Valjevo, a nakon okupacije za Beograd, gde je, po direktivi partije, rukovodila diverzantskim akcijama.

Wikipedia

 

Specijalna policija je hapsi 23. septembra i odvodi u logor na Banjici. Uprkos strahovitom mučenju, nije odala nijednu informaciju, pa ni sopstveno ime. Streljana je u Jajincima, 25. maja 1943., sa samo 29 godina i pod ilegalnim imenom Radmila Obradović.

Dve godine kasnije, proglašena je narodnim herojem. Srednja ekonomska škola i jedna ulica u Leskovcu, danas nose ime Đurđeline Đuke Dinić.

 

Komentari (0)
Loading