Tim snova, Glumica i TV KUVARICA: O ovim damama niste učili u ŠKOLI, a bile su najbolji špijuni tokom Drugog svetskog rata

K.Ć. Vesti 30.05.2022 21:30 0

Glumila su u filmovima, pevali, pojavljivali se u televizijskim programima

Tim snova, Glumica i TV KUVARICA: O ovim damama niste učili u ŠKOLI, a bile su najbolji špijuni tokom Drugog svetskog rata

Shutterstock

Bili su obožavane u Americi i Evropi. Međutim, u njihovim biografijama mogu se pronaći tragovi njihovog učešća u špijunskim aktivnostima tokom Drugog svetskog rata. Naučite priče dve neverovatne žene.

Od daktilografa do obaveštajca

Džulija Čajld je bila jedna od najpopularnijih kuvarica na svetu, zaljubljenica u francusku kuhinju. Američko društvo ju je volelo i gledalo na brojnim TV programima. Završila je školu kuvanja u Parizu - to je bio veliki uspeh, jer je Džulija bila prva žena kojoj je to uspelo. Nora Efron je režirala film Džuli i Džulija, koja je prikazala živote dve žene. Jedna od protagonista bila je Džulija Čajld, koju je glumila Meril Strip.

Četrdesetih godina prošlog veka, pre nego što se upustila u kulinarsku i medijsku avanturu, Čajld je pokušala da se pridruži Ženskom armijskom korpusu i Ženskoj mornarici, ali nije uspela. Smatrala se... previsokim. Postala je daktilografkinja u Kancelariji za strateške službe, a zatim je prešla u obaveštajnu službu, gde je prvo morala da upisuje adrese i imena na kartice.

 

 

Kasnije se pridružila timu koji je tražio sredstva za odvraćanje ajkula za upotrebu u napadima na neprijatelje. Džulija je smislila tone kulinarskih mešavina koje su trebale da urade posao. Zahvaljujući njenoj kreativnosti i genijalnosti, kao i saradnji sa drugim istraživačima, bilo je moguće izmisliti takvo sredstvo.

Takođe je putovala u Šri Lanku i Kinu, gde je prikupljala i prenosila informacije vezane za rat. Posle Drugog svetskog rata više puta je odlikovana i nagrađivana za svoje aktivnosti, uklj. Nacionalni orden Legije časti.

Holivudski špijun

Njeno pravo ime je bilo Odri Ketlin Raston i njena legenda živi i danas. Odri je glumila u onome što je danas klasika, kao što su Doručak kod Tifanija i Rimski odmor.

Odri je pripadala maloj grupi glumaca koje su za svoj rad nagrađivani Oskarom, Gremijem, Emijem i Tonijem, što su najprestižnije nagrade u Holivudu.

Rođena je 1929. kao ćerka Holanđanke i Britanke. Rođena je u Belgiji, gde je provela prve godine života, zatim se često selila između Holandije i Velike Britanije. Kada je izbio Drugi svetski rat, Odri je imala deset godina. Živela je u rodnom gradu svoje majke u Holandiji. Roditelji, posebno moj otac, pokazivali su desničarske fašističke simpatije, koje su usled kasnijih događaja bile oslabljene.

Mlada glumica je otkrila strast za plesom. Pohađala je časove baleta. Kada su nacisti ušli u Holandiju, tinejdžerka je odlučila da iskoristi svoj talenat da pomogne drugima. Definitivno nije delila stavove svog oca i majke. Nudila je plesne predstave i sav prikupljeni novac donirala pokretu otpora, koji se borio sa okupatorom.

 

 

Njena pomoć je takođe uključivala davanje informacija i izveštaja u cipelama, dostavljanje novina i printova koje su napravili opozicionari ili doniranje hrane borcima. Povređenima je pomogla u bolnici. Spasila je život jednom od savezničkih padobranaca i ponudila da će ga njena porodica sakriti u svojoj vili.

Posle mnogo godina, Odri Hepbern je više puta u intervjuima pričala o neprijatnim iskustvima iz rata, o tome kako su te akcije uticale na njenu porodicu i zdravlje. Na kraju rata, Odri se teško razbolela. Porodica je izgubila praktično sve, a holandsko društvo se suočilo sa problemom gladi.

 

Komentari (0)
Loading