NAJODBAČENIJI član porodice: Evo odakle je potekla ISKRIVLJENA slika maćehe i zašto je smatraju ZLOM VEŠTICOM!

K.Ć. Vesti 05.06.2022 20:30 2

Maćeha se oduvek sinonim za zlu i opaku ženu koja želi da se reši svoje usvojene dece

NAJODBAČENIJI član porodice: Evo odakle je potekla ISKRIVLJENA slika maćehe i zašto je smatraju ZLOM VEŠTICOM!

Shutterstock

Dva nemačka pisca, Vilhelm Karl Grim i Jakob Ludvig Karl Grim, naneli su najveću štetu svojim maćehama. Zahvaljujući njihovim bajkama, lik zle maćehe se zauvek nastanio u glavama čitalaca, iako je u originalnim verzijama negativac bio neko drugi.

Ističući monstruoznost i neprirodnost svoje maćehe, braća Grim transformisali su njen lik u zlikovca iz bajke

U psihoanalitičkoj interpretaciji Sigmunda Frojda, podela na dobru majku i lošu maćehu je terapeutske prirode.

Svi znamo zle maćehe iz bajki. Zlobnice koje zlostavljaju svoje ćerke i uvek ne uspevaju. Maćeha iz „Uspavane lepotice”, „Pepeljuge” ili „Ivice i Marice” su najpoznatiji primeri karakterističnog prikaza žena koje, preuzimajući ulogu „druge” majke, pokušavaju da im oduzmu očinsku ljubav i pažnju. Zle maćehe koje se takmiče za ljubav i naklonost muškarca za kojeg su se venčale gledaju na svoju decu.

NAJODBAČENIJI član porodice: Evo odakle je potekla ISKRIVLJENA slika maćehe i zašto je smatraju ZLOM VEŠTICOM!

Printscreen/Youtube

 

Od malih nogu deca uče da se plaše zlih čarobnjaka, divova i ... maćeha. Dok su prvi izmišljeni likovi sa stranica knjiga i bajki, zla maćeha se zaista može pojaviti u njihovim životima.

Zla maćeha u grčkoj mitologiji

Čarobnica Medeja je najpoznatija, u potpunosti opaka maćeha iz grčke mitologije. Priča, između ostalih, Ovidije u „Metamorfozi”. Nakon što je ubila sopstvenu decu, Medeja beži u Atinu, gde se udaje za kralja Egeja i rađa mu sina. Egej već ima sina Tezeja, kojeg je kao bebu ispratio, ostavivši ga sa mačem skrivenim u kamenu. Kako Tezej odrasta, uspeva da izvuče mač iz kamena i pojavljuje se na očevom dvoru. Medeja shvata ko je mladić i, plašeći se za život svog sina, daje mu pehar sa otrovom. U poslednjem trenutku, Egej prepoznaje dršku mača i izbija pehar iz ruke svog sina.

Bajke braće Grim. Kako su loše majke postale loše maćehe

Najcrnji PR maćeha je, naravno, zahvaljujući braći Grim. Pre svega u njihovim bajkama susrećemo najzlobnije, najpodle i ubice maćehe. U "Dvanaestorica braće"  maćeha kleveta mladu princezu dok je ne spale na lomači. U "Šest labudova", maćeha krade novorođenčad i maže krv po usnama svoje pastorke, sugerišući da je pojela sopstvenu decu. U „Ivici i Marici“, maćeha nagovara njegovog oca da ostavi svoju decu u šumi, a Snežanina maćeha regrutuje pomoćnike da je ubiju. U poređenju sa tim ženama, Pepeljugina maćeha deluje nevino. Ona svoju pastorku jednostavno pretvara u kućnu pomoćnicu i osuđuje je na život u samoći.

NAJODBAČENIJI član porodice: Evo odakle je potekla ISKRIVLJENA slika maćehe i zašto je smatraju ZLOM VEŠTICOM!

Printscreen/Youtube

 

Majke su brzo zamenile loše maćehe, najverovatnije da ne bi pokvarile savršen imidž majke. Sve verzije „Snežane” objavljene posle 1819. počinju opisom kraljice koja želi da rodi ćerku i umire na porođaju, a otac deteta se ponovo oženi. Međutim, ranija verzija bajke iz 1812. predstavlja nešto drugačiju verziju čuvene priče – kraljica koja je htela da rodi ćerku brzo postaje ljubomorna na nju kako dete raste i postaje lepša od nje. U originalnoj verziji, biološka majka Snežane igra ulogu kasnije zle maćehe. Slično izgleda i priča predstavljena u bajci "Ivice i Marice". Tek u izdanju iz 1840. pojavljuje se maćeha, koja nagovara oca da ostavi svoju decu u šumu.

 

Figura zle maćehe u psihoanalizi

Dakle, vidite da je uloga maćeha da bude negativac u bajkama bila svesna. Manje je jasno zašto je napravljen ovaj izbor.

U psihoanalitičkoj interpretaciji Sigmunda Frojda, podela na dobru majku i maćehu je terapeutska, omogućava nam da se oslobodimo besa i frustracije bez osećaja krivice zbog negativnog razmišljanja o ženi koja nas je rodila. Istog je mišljenja bio i drugi psihoanalitičar Bruno Betelhajm , koji je tvrdio da „razlika između dobre (obično pokojne) i loše majke u bajci dobro služi detetu – fantazija o lošoj maćehi ne samo da čuva ime dobre majke netaknuto , ali i sprečava osećaj krivice zbog loših želja za njom. Na taj način dete je u stanju da opravda svoje negativne reakcije prema maćehi, a da ga u ovoj fazi ne obuzimaju osećanja koja smatra neprirodnim.

NAJODBAČENIJI član porodice: Evo odakle je potekla ISKRIVLJENA slika maćehe i zašto je smatraju ZLOM VEŠTICOM!

Shutterstock

 

Nije poznato da li su braća Grim imala slične razloge da lik zle majke zamene likom zle maćehe.

Možda pisci nisu želeli da uznemiruju malu decu pričama o majkama ubicama ili da unište njenu idealnu sliku. Osoba koja dolazi spolja je stranac, mnogo je lakše oklevetati.

Kreativni stručnjaci braće Grim imaju još jedno objašnjenje. Smatraju da je glavni razlog za uvedene promene bila želja da se odraze društvene realnosti tog perioda. S obzirom na visoku stopu mortaliteta žena u reproduktivnom dobu, prisustvo maćehe u porodici bilo je mnogo češće nego danas.

Stariji, udovici, često su se ženili mnogo mlađim ženama, što je drastično smanjilo starosnu razliku između pastorke i maćehe i stvorilo savršeno okruženje za zavist i nadmetanje između likova bajki.

Maćeha-veštica: ikona feminizma

Maćeha se u književnosti često bavila crnom magijom i bila je sinonim za vešticu. U oba slučaja su bile starije žene, prikazane kao sebične manipulatorke koje su se suprotstavljale Bogu i bile su suprotnost besprekornoj slici svete majke. Obe su često optužene, kako u literaturi, tako iu stvarnosti, za nanošenje štete deci drugih žena.

Kako se strah od veštičarenja smanjivao, maćehe su postale glavni negativac koji je bio projektovan u anksioznosti zbog ženskog delovanja, kreativnosti, nezavisnosti i određenog stava prema majčinstvu.

Iako su maćehe bile zlikovci, one su bile jedini ženski likovi u bajkama koji su zapravo pripovedale i kontrolisale svoje postupke . Neki kritičari maćehe u braći Grim i Diznijevim bajkama nazivaju „feminističkim ikonama“ jer su one prototipovi izmišljenih žena koje su u društvima u kojima dominiraju muškarci , uspele da preuzmu vlast da bi ostvarile svoje ciljeve.

Veliki gubitnici

Iako su maćehe u prednosti u odnosu na pastorke koje terorišu, na kraju ih ne pobeđuju same devojke, već muškarci: prinčevi koji se zaljubljuju u heroine i na kraju ih spasavaju. Iako su maćehe u većini priča prikazane kao snažne, dominantne žene, na kraju gube od muških protagonista.

Na taj način bajke postaju deo patrijarhalne književne tradicije koja ima za cilj da oslabi snažne i dominantne žene prikazujući ih kao zlonamerne veštice.

Kako je u stvarnosti

Slika zlonamerne maćehe ima stvarne, neprijatne posledice. Istraživanje doktorske studentice Univerziteta Okland Ane Miler pokazalo je da se većina maćeha oseća kao da igraju negativnu ulogu u životu svoje pastorke. To je zbog njihove svesti o negativnoj percepciji maćeha od strane kulture i društva. Stručnjaci smatraju da je maćeha najugroženiji član porodice. U strahu da ne bude proglašena "lošom", maćeha pokušava da igra ulogu prijatelja, a ne da se pretvara da je autoritet. Takođe često ulaže ogromne napore da bude prihvaćena, iako se često susreće sa neprijateljstvom ili nevoljnošću.

mama

Shutterstock

 

Maćehe su „mnogo sklonije anksioznosti i depresiji od bioloških majki“, pokazala je studija Lize Dudson, psihologa sa Univerziteta Temz Vali. Stopa razvoda u ponovnim brakovima je takođe veća i iznosi 67 odsto. u slučaju drugog braka i 73 odsto. u slučaju trećeg. Ovo je delom zbog izazova i tenzija u odnosima između hranitelja i dece. Mnogo se trude, a nemaju čak ni svoj dan u godini, kada će im se svi zahvaliti za sve što čine za decu koja nisu njena biološka.

BONUS VIDEO

Komentari (2)
Loading
Lucky
05.06.2022 23:50

Hm... Vidio sam koja je razlika u boji glasa samo,a kad se maćeha obraća svojoj ćerci i sinu svoga supruga. Razlika je ogromna. Maćeha nikad nije ni blizu majke - ne dao Bog nikom da ostane bez majke i da ima maćehu.

istina
06.06.2022 05:46

Moja maćeha je, pre nego što se udala za mog oca, za mene bila, ne lepa, to nikako ali prema meni dobra i nežna. Volelela sam je. Kada se udala za mog oca i rodila dete, bila je druga osoba. Čak mi je zabranila da dolazim kod njih. Pitala sam mnogo godina kasnije mog oca zašto se oženio ružnom ženom. Rekao mi je zato što te je volela i bila prema tebi dobra. Tako se ponašala tada, Izvini dušo, sad je kasno.