Ko je tajanstvena žena VATIKANA: Bila je desna ruka pape, a svi su je PREZIRALI zbog jedne stvari!

K.Ć. Vesti 07.06.2022 12:14 0

Lična sekretarica pape Pija XII jedna je od najživopisnijih ličnosti u istoriji papstva u dvadesetom veku

Ko je tajanstvena žena VATIKANA: Bila je desna ruka pape, a svi su je PREZIRALI zbog jedne stvari!

Shutterstock

Nemačka monahinja, često nazivana „papa“, uživala je veliko poverenje pape. U Vatikanu je imala mnogo više neprijatelja nego prijatelja.

Biografi Pija XII se slažu da je razlog njegovog psihološkog potčinjavanja nemačkoj monahinji bio način vaspitanja koje je doživeo kao dete i adolescent. Mladi Eugenio Pačeli bio je veoma blizak sa svojom majkom Virdžinijom Graciozi, koju je smatrao najvažnijom osobom u svom životu. O njoj je ostalo malo podataka, ali se zna da ju je budući papa veoma voleo i poštovao. Bila je rođena Rimljanka, imala je trinaest braće i sestara i poticala je iz pobožne porodice. Takođe je poznato da je od malih nogu izazvala u Eugenija Pačelija posebno interesovanje za verska pitanja. Na primer, dozvoljavala mu je da glumi sveštenika i održava "lažne" mise .

Ko je tajanstvena žena VATIKANA: Bila je desna ruka pape, a svi su je PREZIRALI zbog jedne stvari!

Profimedia

 

Kada je Eugenio Pačeli po završetku srednje škole ušao u bogosloviju, to nije ograničilo njegove kontakte sa porodicom. Formiranje budućih sveštenika podrazumevalo je ne samo učenje, već i duhovnu pripremu, koja je u to vreme bila zahtevna i rigorozna. Međutim, nakon godinu dana njegov otac pripada tzv crno plemstvo (verno papstvu) tražilo je od crkvenih vlasti da mu sina puste da živi kod kuće za vreme studija. Eugenio se vratio porodici i svakodnevnim kontaktima sa voljenom majkom , izbegavajući tako surov život Bogoslovije.

O velikom poštovanju prema majci svedoči i to što je kao papa dao svoj papski pektoral (krst koji se nosi na grudima) diskretno ukrasio njenim nakitom.

Uticaj majke na psihu budućeg pape bio je veoma veliki , pa mu je i u zrelom životu, već kao crkvenom velikodostojniku, bio potreban neko uz njega ko će mu biti podrška kao što je bila njegova majka. Neko ko je pazio na njega bio je poverljiva osoba i prijatelj. Srećom, ova osoba je bila 18 godina mlađa nemačka monahinja, Džozefina Lehnert, iz Kongregacije sestara Svetog krsta, čije je versko ime Paskalina.

Prva monahinja 

Saradnja nemačke časne sestre i budućeg pape počela je u Nemačkoj 1917. godine, kada ga je papa Benedikt XV imenovao za papskog nuncija u Minhenu. Bilo mu je potrebna domaćica da kuva i čisti. Poslata mu je sestra Paskalina, ali se ubrzo pokazalo da je ona u stanju da se nosi sa odgovornijim zadacima. Počela je da vodi sekretarijat nuncija, da piše pisma u njegovo ime, pa čak i da ga savetuje i provodi slobodno vreme sa njim . 

Ko je tajanstvena žena VATIKANA: Bila je desna ruka pape, a svi su je PREZIRALI zbog jedne stvari!

Wikipedia

 

Monahinja je došla u sukob sa svetovnim osobljem ustanove, kome je nametnula svoj veoma zahtevan stil rada. Nije se svidela ni ličnom sekretaru nuncija, fra Robertu Lajberu, koji je o njoj rekao:

- Nuncije treba da je otera, ali neće, jer ona odlično poznaje upravljanje kućom.

Biografi Pija XII ne sumnjaju da, osim njihovog iskrenog i vernog prijateljstva, nisu imali ništa zajedničko. Pačeliju se dopala monahinja, ona mu je zauzvrat bila neizmerno posvećena , ali nije bilo reči o bilo kakvim dvosmislenim emotivnim odnosima.

Nuncije je imao puno poverenje u svoju sestru, pa kada ga je Sveti otac Benedikt XV postavio za državnog sekretara, poveo ju je sa sobom u Rim. Međutim, nije bilo lako. Novi državni sekretar morao je lično da ubeđuje papu. U muškom svetu Vatikana, časna sestra je brzo zauzela visok položaj , iritirajući mnoge crkvene velikodostojnike. Imala je težak karakter. Pokušala je da se brine o Pačeliju (koji je već bio unapređen u kardinala) po svaku cenu, štiteći ga od svega što je smatrala štetnim za njegovo dobro ime.

Bila je veoma vredna žena. Uprkos sve većem uticaju na papskom dvoru, nije zanemarila svoje osnovne dužnosti kuvara. Pačeli je od malih nogu patio od raznih bolesti, o sebi je u svom školskom eseju napisao sledeće reči:

"Lice mi je bledo (...) Neću mnogo da govorim o grudima jer, da budem iskren, nisam sportista".

Ko je tajanstvena žena VATIKANA: Bila je desna ruka pape, a svi su je PREZIRALI zbog jedne stvari!

Profimedia

 

Najviše su ga mučili stomačni problemi. Sestra Paskalina se starala da u redovnim intervalima jede zdrava, dijetalna jela. Dešavalo se da monahinja prekida važne sastanke, naglašavajući mu da se večera hladi u trpezariji. Briga o Pačeliju bila je razlog zašto je Paskalina učestvovala na konklavi posle smrti pape Pija XI.

To je bila nesvakidašnja stvar, pa je Papa, odgovarajući na glasine koje su se širile, izdao posebnu poruku o ovom pitanju:

"Pod posebnom dozvolom, Kongregacija kardinala će dozvoliti majci Paskalini da bude prisutna tokom konklave kako bi Njegova eminencija kardinal Pačeli mogao da održava svoj dnevni ritam uzimanja lekova neophodnih za njegovo zdravlje".

Na ovoj konklavi, kardinal Pačeli je izabran za papu i uzeo je ime Pije KSII.

Časna sestra ošamarla kardinala

Nakon izbora za Petrovu stolicu, novi papa, ne mogavši da zamisli rad bez verne monahinje, ostavio ju je sa sobom. Ali bilo bi pogrešno misliti da je Pačelijevim izborom za papu Paskalina omekšala. Naprotiv, postala je još nadmoćnija, ponekad čak i arogantna. Jednom davno, kardinal Tiserant, poznat po prilično opuštenom ponašanju za Vatikan, iznenada je ušao u kancelariju Pija XII i viknuo papi:

"Dobre vesti, Vaša Svetosti! Kralj je ubacio tog gada Musolinija u sranje!"

Sestra Paskalina, užasnuta što je kardinal koristio takav rečnik u prisustvu pape, prišla mu je i, malo razmišljajući, ošamarila ga . Šokiran i posramljen, kardinal je napustio kancelariju zaklinjajući se na osvetu časnim sestrama.

Ko je tajanstvena žena VATIKANA: Bila je desna ruka pape, a svi su je PREZIRALI zbog jedne stvari!

Profimedia

 

Paskalina je takođe imala sukob sa Montinijem - kasnije papom Pavlom VI, koji je bio zgrožen njenim ponašanjem na papskom dvoru. Patrijarh Venecije, kardinal Ronkali (budući papa Jovan XXIII), koji je došao u Vatikan da dočeka papu, morao je da sačeka publiku sat vremena, jer je Paskalina odlučila da prvi bude primljen američki glumac Klark Gejbl.

Sa godinama pape i njegovim napredujućim bolestima, značaj sestre Paskaline je rastao. Vremenom je nemačka časna sestra ograničila pristup papi čak i njegovoj užoj porodici. Dozvoljavala je samo godišnje božićne sastanke, koje je i sama detaljno planirala. Obično su se održavali popodne i pratili su jednostavan scenario: Papa je svojim najmlađim rođacima poklonio božićne jaslice koje je kupio u Nemačkoj, dao deci poklone, ponudio im toplu čokoladu i razgovarao sa porodicom. Papina uža porodica takođe je mrzela sestru Paskalinu. Papina mlađa sestra, Eugenija, svedočila je u procesu beatifikacije svog brata, rekla je da je nemačka časna sestra njegov „Krst Gospodnji“ .

Paskalina napušta Vatikan

Bez preterivanja se može reći da je u poslednjim mesecima života Pija XII sestra Paskalina postala najvažnija ličnost u Vatikanu posle pape. Kada je državni sekretar Svete stolice umro 1944. godine, papa nije imenovao novog do kraja njegove smrti. Po hodnicima Apostolske palate pročulo se da je tu ključnu funkciju ipak imala sestra Paskalina.

Njen položaj je postao toliko visok da su glasine vezane brzo rasle. Zvali su je "papa" i "nemački general".

U leto 1958. Pije XII je već ozbiljno bolestan. Zajedno sa sestrom Paskalinom odlazi u letnju rezidenciju u Kastel Gandolfo. Kada papa umre 9. oktobra, vreme sestre Paskaline je isteklo. Prema ceremonijalu, jedna od prvih stvari koje treba uraditi nakon papine smrti je skinuti prsten sa njegovog prsta i uništiti ga . Kada sestra Paskalina pokušava da skine prsten nedavno preminulog Pija XII, umešao se monahinjin neprijatelj, kardinal Tiserant. On je gurnuo u stranu i kao dekan Kardinalskog kolegija pokreće sve aktivnosti predviđene u ovoj situaciji. U pogrebnoj povorci koja je vodila od Kastel Gandolfa do Rima nije bilo mesta za sestru Paskalinu. Kardinali, biskupi i prelati nisu želeli da je puste u službena kola vatikanske diplomatije .

Ko je tajanstvena žena VATIKANA: Bila je desna ruka pape, a svi su je PREZIRALI zbog jedne stvari!

Profimedia

 

Sahrana Pija XII održana je 13. oktobra, a istog dana Paskalin je pozvan kod kardinala Tiseranta. Naređuje joj da odmah napusti Apostolsku palatu. Monahinja traži nekoliko dana da se spakuje i ponese uspomene na Svetog oca. Kardinal joj nije to dozvolio.

Časna sestra koja je nekoliko dana ranije uzdrmala Vatikan prinuđena je da ga hitno napusti.

Sestra Paskalina je živela još 25 godina. Po izlasku iz Apostolske palate ovekovečila je svoja sećanja na rad sa Pijem XII u obliku knjige. Vatikan je pristao na njeno objavljivanje tek 1982. Neki od njenih bivših neprijatelja oprostili su joj poniženje koje su pretrpeli od nje. Jovan XXIII za savesno služenje papi odlikovao ju je medaljom Pro Ecclesia et Pontifice (za Crkvu i Papu). Sahranjena je na nemačkom groblju u Vatikanu . Nekoliko vatikanskih dostojanstvenika prisustvovalo je njenoj sahrani, uključujući kardinala Racingera , kasnijeg papu Benedikta XVI.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading