Da li ste znali kako je nastala izreka "Kom’ opanci, kom’ obojci": Evo šta ZNAČI, mnogi je ne koriste u pravom KONTEKSTU!

Ž. T. Vesti 07.06.2022 14:05 0

Ovu izreku čujemo često u svakodnevnom govoru, ali mnogi ne znaju kako je nastala i šta znači

Da li ste znali kako je nastala izreka "Kom’ opanci, kom’ obojci": Evo šta ZNAČI, mnogi je ne koriste u pravom KONTEKSTU!

Foto: Rina

Često imamo priliku da čujemo kada je nekom život surova lutrija "Kom opanci, kom obojci“, a postoji i određen razlog zbog kog se ova izreka ustalila u našem jeziku.

Njeno značenje u prenesenom značenju znači da neko dobije jedno, a neko drugo. Ko dobije opanke, taj je bolje prošao. Obojci su, u stvari, komad platna koji se uvijao oko noge da je zaštiti od žuljeva i od hladnoće. Opanak je bolje štitio i bio osnovna obuća u Srbiji do prve polovine XX veka.

Još od ranih civilizacija se pravio od kože, da bi svoje mesto kasnije u industrijskom društvu dobila i guma. Izgled je zavisio od nekoliko faktora, ali najpre od umešnosti majstora koji ga je pravio, prenose "Novosti Magazin".

Oni opanci koji nisu bili namenjeni za rad su imali ukrase. Na gornjem delu su imali prepletaj, upletene tanke trake od kože na zanimljiv način. Što sitniji prepletaj, to su opanci bili vredniji.

Da li zbog mode, ili zbog neke praktične upotrebe koja nije sasvim jasna, srpski opanci su najčešće imali šiljke na vrhu. I zvali su se „Šiljkani“.

U „Srpskim narodnim poslovicama“ Vuk Karadžić piše ovako:

„Kom obojci, kom opanci. Kad se kazuje da će se ko s kim pobiti ili svaditi, pa ko bude jači, ili ko šta dokopa. Valja da su se negde dvojica otimala oko obuće, pa je jedan ugrabio obojke, a drugi opanke.“

Samo poreklo izreke nije sasvim istorijski precizirano, ali se veruje da je vezano za oružane sukobe. Opanci su bili deo ratnog plena skidanih sa pobeđenih, živih ili mrtvih, koji su ostajali u obojcima. Pa „Kom‘ opanci, kom‘ obojci!”

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading