Svaki RODITELJ zapitao se bar jednom - Da li BEBE sanjaju?

Najžena Vesti 24.09.2021 11:58 0

Kada utonu u san, komešaju se i brbljaju, svaki roditelj se zapita u jednom momentu - da li moja beba nešto sanja?

Svaki RODITELJ zapitao se bar jednom - Da li BEBE sanjaju?

unsplash.com

I dok gledate svoje maleno biće kako spava, sigurno se zapitate da li ono nešto sanja u tom trenutku. Da li njeno pomeranje i komešanje u snu zapravo znači da sanja?

Da li bebe sanjaju?

Ni stručnjaci, zapravo, ne mogu biti sigurno da li beba sanja dok spava, piše yumama.

Što se odraslih tiče, poznata je činjenica da sanjamo tokom REM faze sna. Kod dece, inače, REM faza traje duplo duže nego kod odraslih. Iz tog razloga, neki lekari pretpostavljaju da je moguće da bebin mozak radi i da one sanjaju.

Ipak, postoje neuronaučnici koji sumnjaju da beba može sanjati. Smatraju da je mozak mališana još uvek nedovoljno razvijen da bi stvarao apstraktne misli i slike. Kod njih REM faza ima drugačiju funkciju - da podstiče kognitivni razvoj.

Definitivno bi snovi izgledali dosta drugačije nego kod nas.

O čemu bebe sanjaju?

Ukoliko uopšte sanjaju, onda je vrlo teško razumeti šta se u snovima zapravo dešava, jer nemaju razvijen jezik, čist koncept ljudi i stvari koje ih okružuju. Verovatno bi se oni zasnivali na nekom iskustvu iz života, osećaju, poput dojenja ili jednostavnih slika, maminog lica, recimo.

Psiholog Dejvid Folks misli da deca verovatno tek oko devete godine počinju da sanjaju, jer tada razvijaju svest o sebi i bolju vizualizaciju stvari. Kod mlađih bi eventualno mogle biti prisutne statične slike prilikom sna.

Da li bebe imaju noćne more?

Za to su šanse vrlo male, s obzirom na to da bebe još uvek nemaju razvijen osećaj straha.

Ipak, svi smo primetili kako se beba komeša, proizovdi zvuke i menja disanje tokom spavanja. Stručnjaci naglašavaju da nema razloga da se brinete, jer deca razvijaju prirodno te motorne veštine, a takvi pokreti će vremenom nestati.

Komentari (0)
Loading