Sutra slavimo SVETE TROJICE: Ako želite da vas prati SREĆA ovo morate da unesete u KUĆU!

Vesti 11.06.2022 15:25 0

Sutra je dan Svete Trojice. Praznik se smatra rođendanom Crkve Hristove

molitva

Shutterstock

Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.

Veruje se da u periodu pre i posle ovog praznika vladaju moćne energije. Običaj je da se obilaze manastiri, što bi naročito trebalo da čine osobe koje traže oprost grehova ili lek za bolest.


Dobro je, tvrde upućeni, iz tih manastira poneti osveštanu vodicu jer u narednih godinu dana obezbeđuje harmoniju u domu. Ovaj praznik naziva se i Duhovi, pošto predstavlja silazak Svetog duha na apostole.

Pre Duhova, na groblju se održavaju takozvane otvorene zadušnice. Veruje se da se u tom periodu "otvaraju" grobovi i da se može razgovarati sa mrtvima. Običaj je i da se na samoj humci poslužuje hrana (panaija) za dušu umrlo.

U hramove se unosi sveža zelena trava i cveće. Posle svete liturgije služi se večernje, na kome se kleči i pletu venci od trave i cveća. Ti venci se nose kući i stavljaju pored ikone i kandila na zid. Ako nemate venčiće ukrasite kuću zelenilom.

Ovaj praznik slave katolici, pravoslavci i mnoge druge hrišćanske crkve.

Duhovi se slave tri dana.

Crkveno praznovanje nastavlja se čitave sedmice, tokom koje se nijedan dan ne posti, jer je to takozvana trapava nedelja. Potom sledi Petrovski post, ove godine 28. juna.

Sveta Trojica je krsna slava mesta i gradova ali i zavetine.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading