"Otac me je TRUDNU sa mužem izbacio iz kuće da bi mogla SNAJKA da dođe": Jeziva iskustva ŽENA sa Balkana koje su ODBAČENE od porodice samo jer su ĆERKE!

Vesti 11.06.2022 20:19 2

"Voli te tata, ali imovina na brata".

"Otac me je TRUDNU sa mužem izbacio iz kuće da bi mogla SNAJKA da dođe": Jeziva iskustva ŽENA sa Balkana koje su ODBAČENE od porodice samo jer su ĆERKE!

NajŽena/ Ilustracija/ Printscreen

U Srbiji, ali i generalno na Balkanu, ćete čuti rečenicu: "Samo nek' je muško." Decenijama su ćerke diskriminisane od strane porodice u svakom smislu, naročito kada je u pitanju nasledstvo. Uglavnom se spominje razlog da će se ćerka udati pa njoj nije ni potrebna imovina. Taman posla da se podeli na ravne časti, koliko god da ima dece u porodici. Ako su muška, onda se ne računa. 

 

 

Nataša Gardašević Kovačević, najpoznatija influenserka iz Crne Gore, pokrenula je razgovor sa svojim čitateljkama o velikom problemu sa kojim se sreće mnogo žena. Pisale su joj čitateljke iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, ali i Slovenije. Navešćemo neke situacije sa kojima su se žene suočile.

"Stric smatra da možda treba sve ostaviti njegovim sinovima jer smo nas četiri ćerke", napisala je jedna žena.

NajŽena/ Ilustracija/ Printscreen

 

Slično je rekla i druga: "Brat od strica (13 godina) rekao mom ocu: 'Šta će tebi zemlja, ti nemaš sinova'. Ima nas dve ćerke."

Od jedne žene je otac tražio da se ona i sestra odreknu imovine u korist polubrata i da mu vrate novac od školovanja. Druga je ispričala da se otac posle 30 godina razveo i ponovo oženio kako bi mu druga žena rodila sina kako bi ima kome da ostavi zemlju i kuću. Naveden je još jedan sličan primer: "Evo moj otac napravio muško dete u 60oj godini. Sad treba da se rodi, a ja 29 godina, samo meni da ne ostavi."

Postoje i primeri gde majke smatraju da ćerka ne bi trebalo bilo šta da dobije od nasledstva.

"Nakon tatine smrti, majka želi sve za brata. A tata je hteo sve na pola za brata i mene."

"Tata voli i želi da mi prepiše donji stan u kući, a na spratu brat, ali majka kaže neka bratu sve, udata si."

Iz nekih primera se zaključuje, bar tako neki roditelji kažu, da žena mora da se uda kako bi imala gde da živi: "Njega jednog imamo, vas dve ćete se udati".

NajŽena/ Ilustracija/ Printscreen

 

"Da se razumemo, bratu kuća i sve jer će on ovde imati porodicu, a ti ćeš se negde udati, ko zna gde", rekli su roditelji jedno ženi.

Takođe se dešavaju pretnje ubistvom ili, nažalost, da brat ubije sestru zbog imovine. "Pre sedam dana brat ubio sestru jer je testamentom dobila deo zemlje", napisala je jedna žena o zločinu u Republici Srpskoj.

"Rođaki je brat pretio smrću pošto treba da podele stan u Miljakovcu posle smrti majke."

Mnogo je i majki koje smatraju da ćerke nisu vredne isto koliko i sinovi i da njima ništa ne bi trebalo da pripadne. 

"Mama se razbolela, svaki dan idem, kuvam i čistim, pored troje dece. Ona mi kaže da je sin zove svaki dan."

Ali i onih gde se jedna porodica izbaci iz kuće: "Otac mene trudnu sa mužem izbacio iz kuće da bi mogla snajka da dođe."

"Moja baba otprilike slavila kada se odrekla očevine u korist brata, iz Crne Gore je."

"Za babu, očevu majku, moj otac je bio "dom iskopani" jer je imao tri ćerke", rekla je jedna čitateljka.

Žena iz Makedonije je napisala nešto slično: "Nije daleko ni Makedonija, nažalost. Brat ima sreću, pa ima sve. Ti ćeš se jadna mučiti. Brat živi na visokoj nozi, tebi dan ne sviće. Ali njemu je "sreća" takva, pa "pao" mu biznis, auto i sve što treba. Ti si se udala, tvoja sreća."

"Imam mlađeg brata, otišla sam od kuće da bih studirala i istog momenta bila isključena što se nasledstva tiče, ali i mnogih drugih porodičnih pitanja. Osim što sam se jako razočarala u svog oca, nemam nikakvih drugih teškoća. Znam da je ovde mnogo više žena koje nisu uspele da se snađu i prinuđene su da trpe svašta."

Hrvatica je ispričala kako je deda sve hteo da prepiše sinovima: "Tata se nije složio sa time i rekao da ima i četiri sestrre, pa je deda sve prepisao stricu. Moji roditelji od onog što su sami stekli već su napravili testament, bratu i meni sve 50-50."

"U Sloveniji kažu da zeta treba u kuću dovesti da bi slušao ćerku, a ne da oni slušaju snaju. Mnogo rodbine imam tamo i svi se vode tom politikom", ispričala je jedna žena suprotno iskustvo.

Krivica i upiranje prstom nije rešenje, već razgovor i edukacija. Problema najviše ima u manjim, ruralnim sredinama, sa starijim osobama, babama, dedama, ali i roditeljima jer smatraju da ništa ćerkama ne pripada. Pravedno je na ravne časti, koliko god da imovine neko poseduje, a ne da li je muško ili žensko.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (2)
Loading
Lol
11.06.2022 21:01

Moja drugarica, doktor nauka, svakodnevno sluša od brata, visokoobrazovanog momka, kako sva imovina treba da pripadne njemu i da će je isterati kada se oženi. Ona plaća račune i popravke u porodičnoj kući i sve radi, on se ponaša kao gost. Dobra je samo kad treba da mu da neke pare. Majka udovica ga podržava. Okolina Beograda. Starosedeoci.

Zikica
12.06.2022 06:23

Imovina se moze ostaviti bilo kome a ne samo potomstvu!!! Ko zna kakvi su bili namcori prema roditeljima kad ovi hoce da ostave imovinu nekme drugome.