Mame u Srbiji prave NEVIĐENU grešku: U pokušaju da ZAŠTITE bebu od vrućine, posledice mogu da budu JAKO opasne

Lana Vidović Vesti 13.06.2022 11:24 0

Junski danu ove godine su pakleno vreli kada nisu kišni. Talas vrućine ovih dana neće prestati. Pored brojnih saveta za borbu sa vrućinom, jedan je posebno važan za bebe, a mnogi roditelji prave ovu grešku

Mame u Srbiji prave NEVIĐENU grešku: U pokušaju da ZAŠTITE bebu od vrućine, posledice mogu da budu JAKO opasne

Shutterstock

 

Naime, iako možda mislite da ćete na taj način zaštititi bebu od sunca i toplote, nikada ne biste smeli da prekrivate dečja kolica ćebetom, pelenom ili nečim sličnim. Stručnjaci kažu da to može imati fatalne posledice!

Čak i veoma tanak pokrivač, poput onog od providnog muslina, može dramatično da povisi temperaturu u kolicima i poveća rizik od sindroma iznenadne smrti kod beba.

Švedski istraživači, na čelu sa pedijatrom Svanteom Norgenom, otkrili su da pokrivač od muslina ili ćebe u velikoj meri usporavaju cirkulaciju i stvaraju nepodnošljivu vrućinu, prenosi Dailymail.co.uk.

Oni su testirali svoje tvrdnje i otkrili da je u prekrivenim kolicima koja su ostavljena na suncu temperatura za 15 stepeni više od onih koja nisu pokrivena.

Pored toga što prekrivač stvara ekstremnu vrućinu, jako je teško videti šta beba radi u svakom trenutku.

Ukoliko dete želite da zaštitite od sunca radije koristite suncobran koji sprečava prodiranje UV zraka i koji će stvoriti senku bez zaustavljanja protoka vazduha. Drugi način je korišćenje malog ventilatora koji se pričvrsti na bebina kolica.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading