Silovanje i nasilje su deo metaverzuma Marka Zakerberga: Virtuelna stvarnost je puna HOMOFOBIJE i RASIZMA

K.Ć. Vesti 13.06.2022 22:00 1

Prema poslednjem izveštaju nezavisne organizacije SumOfUs, VR aplikacija „Horizon Worlds“ ima mnogo problema sa rasizmom i homofobijom

Silovanje i nasilje su deo metaverzuma Marka Zakerberga: Virtuelna stvarnost je puna HOMOFOBIJE i RASIZMA

Printscreen/Youtube

Brojna su i virtualna silovanja, a ni na koji način se ne proverava starost korisnika.

Od promene imena u Meta, kompanija koju je osnovao Mark Zakerberg ulaže ogromne količine novca u stvaranje metaverzuma. Jedan od njegovih vizija je da unapredi Meta naočare za virtuelnu stvarnost i društvena aplikacija VR Horizon Worlds. Prema poslednjem izveštaju , situacija u pomenutoj aplikaciji je daleko od idealne. Prema rečima autora izveštaja, ovo je „još jedna septička jama toksičnog sadržaja”.

Najveći problem je seksualno nasilje, čije su žrtve prvenstveno žene. Jedan od istraživača je doživeo virtuelno silovanje u roku od sat vremena od pokretanja aplikacije. 

Virtuelnog avatara Nine Patel je silovalo nekoliko muških avatara skoro odmah nakon što su se prijavili u Horizon Vorld.

Zaštita od ovakvih situacija treba da bude funkcija „lične granice“, koja bi stvorila neprohodnu barijeru oko avatara. Međutim, to ne štiti od svih metoda uznemiravanja u VR-u.

U Metinom metaverzu ima i rasizma i homofobije, a ovakvo ponašanje se ne može ni na koji način kazniti, čak ni nakon brojnih prijava. Starost korisnika je takođe nekontrolisana, iako bi aplikacija trebalo da bude dostupna od 18 godina.

Mark Zakerberg je želeo da napravi korak napred i zameni društvene medije potpuno novim metaverzom. Međutim, kako pokazuje izveštaj, njegova kompanija je potpuno nespremna da kreira novu verziju interneta. 

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)
Loading
Slaven
14.06.2022 08:32

Meta je projekat za destrukciju sveta. Kao i sve mreze koje dozvoljavaju isto to. Svet treba da se dovede do apsurda svog postojanja. Meta tome i sluzi,ona je deo bolesnog paketa ,bolesnih umova.