Odgovarajte na ova PITANJA na sopstvenu ODGOVORNOST: Mnogi brakovi su PROPALI posle ovoga, da li će i VAŠ?

Vesti 25.09.2021 20:22 2

Moderni brakovi brzo "propadaju" zbog svakodnevnih svađa, finansijskih poteškoća, ali i zbog nedostatka vremena za ozbiljno ulaganje u emotivne odnose

Odgovarajte na ova PITANJA na sopstvenu ODGOVORNOST: Mnogi brakovi su PROPALI posle ovoga, da li će i VAŠ?

unsplash.com

Kako bi saznali kakvi su pravi bračni odnosi i da li su supružnici sreći u ovakvoj zajednici, studenti sa Univerziteta u Virdžiniji, Leora Friedberg i Stiven Stern sproveli su ispitivanje u sklopu Nacionalnog istraživanja porodica i domaćinstava.

Ovom prilikom su formulisali dva pitanja čiji odgovori treba da odgonetnu da li su bračni supružnici srećni ili ne. U istraživanju je učestvovalo 4.242 bračna para, a svi su morali da daju odgovor na ova dva pitanja, koja su spojena u jedno:

"Koliko ste srećni u braku u odnosu na to koliko biste bili srećni da niste u braku?"

Ponuđeni odgovori su bili - mnogo manje, manje, isto, više, mnogo više.

Pošto su dali odgovore, svaki supružnik je imao priliku da pogodi šta je njego bračni drug rekao. Samo 40,9 odsto parova koji su učestvovali u istraživanju su uspeli da pogode šta je rekao njihov partner. Dok je čak četvrtina ispitanih pokazala ozbiljne razlike u percepciji sreće njih kao bračnog para.

- Ideja ljubavi je da vas usreći i sama činjenica da je vaš supružnik srećan. Na primer, mogla bih pristati na to da ja radim više kućnih poslova, što donekle smanjuje moju ličnu sreću, ali to se nadoknađuje spoznajom da moj partner od toga ima koristi, odnosno da je srećniji - rekla je Leora Friedberg i dodala kako se čini da mnogi parovi tome ne pridaju važnost.

Parovi koji su priznali kako ne bi bili ništa manje srećni da nisu u braku ili oni koji su pogrešno pretpostavili kako je supružnik odgovorio na prvo pitanje, češće su se razvodili pošto je ova anketa sprovedena.

- Stope razvoda bile su češće kod onih koji su rekli da su u braku nesrećniji nego što bi bili da nisu venčani, kao i kod onih parova koji su precenili sreću svojih partnera - pojasnio je Stiven Stern, prenosi "aura.ba".

Komentari (2)
Loading
djole
01.10.2021 10:23

Biće da se iza autora ove "studije" krije "vidovita" Zorka.

djole
01.10.2021 10:23

Biće da se iza autora ove "studije" krije "vidovita" Zorka.