Psi mogu da osete OPASNE bolesti: Pre nego što se jave PRVI simptomi, ljubimci to osete, evo kako se tad ponašaju!

Lana Vidović Vesti 19.06.2022 14:15 1

Osim što su verni “prijtelji”, psi mogu i da otkriju teške bolesti kod vlsnika, mnogo pre nego što odlučimo da odemo kod lekara

Psi mogu da osete OPASNE bolesti: Pre nego što se jave PRVI simptomi, ljubimci to osete, evo kako se tad ponašaju!

unsplash

 

Već su rađena naučna istraživanja koja pokazuju da psi mogu da namirišu bolesti kod ljudi, ali sada je definitivno ustanovljena lista oboljenja koju pseći njuh može da oseti, piše theguardian.com.

Psi zahvaljujući svom snažnom njuhu mogu da otkriju bolesti kod vlasnika.

“Pseći njuh može da nanjušiti jedinice u trilionu molekula, dakle nešto što se može uporediti sa kapi vode u olimpijskom bazenu, to je veličina molekula koju pas može da otkrije. Imaju 40 puta više receptora od čoveka i mislim da je nama nepojmljivo da tako nešto doživimo”, objašnjava dr. vet. Mario Babić za “24sata.hr”. Ističe kako zahvaljujući toj sposobnosti psi mogu da nanjuše baš svaku promenu na našem telu

Evo koje bolesti mogu da “nanjuše”:

1. Dijabetes

Psi mogu da nanjuše hipoglikemiju i tako prepoznaju da li njihov vlasnik ima dijabetes. Najčešće reaguju lajanjem, grebanjem šapama i lizanjem. Postoje i psi koji su dresirani upravo da otkrivaju dijabetes kod ljudi.

2. Parkinsonova bolest

Istraživanja Univerziteta u Mančesteru nastoje da pokažu da psi mogu da se izdresiraju da osete Parkinsonovu bolest nekada i godinama pre nego što se simptomi pojave. Rad je zasnovan na činjenici da je žena, poznata kao “super-njuškalo”, otkrila promenu u mirisu tela svog muža šest godina pre nego što mu je dijagnostikovan Parkinsonov sindrom.

3. Promene u nivou šećera u krvi

Naučne studije potvrdile su da psi mogu da nanjuše pad nivoa glukoze u krvi. Po mirisu našeg znoja tačno mogu da odrede u kakvom smo stanju, što pomaže ljudima koji pate od dijabetesa. Posebno trenirani psi mogu da im pomognu da otkriju problem i pre nego što stignu opasni simptomi, pa mogu na vreme da uzmu lek ili potraže pomoć. U takvim situacijama pas će pokazati znakove stresa i pokušati da privuče pažnju vlasnika.

4. Epileptični napad

Neki su čak u stanju da nekoliko minuta do sat vremena ranije upozore vlasnike koji boluju od epilepsije da će doživeti napad. U tom slučaju pas može čudno da se ponaša, laje ili reži.

5. Rak prostate

Još 2015, jedno italijansko istraživanje je pokazalo da ukoliko trenirate pse da osete određene hemikalije, oni mogu da predvide rak prostate. Naime, u okviru eksperimenta dresirana su dva nemačka ovčara da namirišu posebne materije i, kada su ih uveli u prostoriju sa zdravim i obolelim učesnicima ispitivanja, psi su bili u pravu u 90 odsto slučajeva. Interesantno je da kod mnogih obolelih bolest još nije bila potvrđena. U toku je i studija koja će otkriti ponašanje pasa u svakodnevnom kliničkom okruženju.

Osim bolesti, psi mogu da otkirju vrlo lako i kako se osećamo. Ukoliko smo uplašeni oni će to odmah znati.

Ako se uplašite, vaš ljubimac će to znati istog trenutka, jer može da nanjuši hormon adrenalin koji se povezuje sa strahom i opasnošću, i da prepozna karakterističan govor tela. Veći psi čuvari, kao što su doberman ili rotvajler, odmah će pojuriti da vas zaštite i odbrane od pretnje, dok će manji imitirati vaše ponašanje.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Vladimir
19.06.2022 17:47

Добио сам горушицу која није хтела да престане, па сам отишао код лекара. Испретурао ме мје од главе до пете и рекао: "Не фали ти ништа". Одем кући и седнем за компјутер. Поред мене дође мој пас и после кратког времена као никада до тада почне тихо да завија. Гледамо се. Умирим га али он понови. Пошто нисам реаговао он оде. Горушица дави па се одлучим да одем у болницу. Тамо тачно у 120 часова констатују срчани инфаркт који је током провере довео за 10 минута до престанка рада срца, што је захтевало реанимацију. Пребачен на оделење интензивне неге нисам смео бити посећен од фамилије. којој је тек трећег дана било дозвољено да ми пренесу вест да ми је пас, добивши напад епилепсије, истог дана када ми је констатован срчани инфарк, угинуо у 10 сати пре подне. Да ли је тај мој верни друг уместо мене себи одузео живот и мене тако спасе? Не знам али и сада када ово пишем теку ми сузе низ образе у тузи за изгубљеним.