Ovo je najbolji POLOŽAJ za porođaj: Zbog FETIŠA jednog kralja, žene se i dan danas muče i rađaju decu LEŽEĆI

K.Ć. Vesti 20.06.2022 12:15 0

Žene obično rađaju ležeći na leđima

Ovo je najbolji POLOŽAJ za porođaj: Zbog FETIŠA jednog kralja, žene se i dan danas muče i rađaju decu LEŽEĆI

Shutterstock

Nekada je, međutim, bilo sasvim drugačije. Kako se ispostavilo, ova pozicija nije najbolja za trudnice.

Mrežom kruži snimak popularne TikTokerke koja tvrdi da su zbog jedne odluke, žene prestale da se porađaju u vertikalnom položaju. Da li su njene informacije tačne?

Mnogi stručnjaci se slažu da je najpovoljniji položaj za porođaj vertikalni (vertikalni, stojeći). Kompatibilan je sa prirodom i fiziologijom žene, kao i sa silom gravitacije.

- Gravitacija je jedan od najvećih saveznika kod porođaja. Zahvaljujući sili gravitacije, bebina glava nežno i ravnomerno deluje na grlić materice, a zatim se kreće kroz porođajni kanal u skladu sa svojim oblikom - opisuje babica Julijana Javorska na sajtu Sv. Zofija.

Pored toga, kako naglašava Medonet , zahvaljujući ovom položaju dete se efikasnije kreće, a rizik od kidanja perineuma ili potrebe za njegovim rezom je manji. Prednosti se tu, međutim, ne završavaju. Vertikalni položaj tokom porođaja takođe ima mnoge druge prednosti, zahvaljujući njemu, kontrakcije su efikasnije i redovnije, a porođajni bolovi su manje primetni. Nasuprot tome, ako ležite, otežava detetu prolazak kroz genitalni trakt. Dakle, porođaj zahteva više napora, duži je i bolniji.

Zašto onda žene rađaju ležeći?

Ovu temu je nedavno dotakla popularna TikTokerka, Keli Leonard, koja je po profesiji biomedicinski naučnik. Njen kratki video za samo nekoliko trenutaka postao je hit na mreži (trenutno ima skoro 3 miliona pregleda).

- Ispostavilo se da je razlog zašto se moderne žene rađaju u ležećem položaju zbog fetiša jednog muškarca, kralja. Ležeći položaj produžava porođaj i nije prirodan, ali ga je medicinska zajednica usvojila! Žene su do danas prisiljene na ovu poziciju - kaže Keli Leonard na snimku.

Ovo je najbolji POLOŽAJ za porođaj: Zbog FETIŠA jednog kralja, žene se i dan danas muče i rađaju decu LEŽEĆI

Shutterstock

 

Tačno je da na vebu možete pronaći informacije koje potvrđuju tezu TikTokerke, ali na sajtovima koji se ne odnose na medicinu ili istoriju. Mnogi veb-sajtovi tvrde da je tradicionalna pozicija rađanja u velikoj većini bolnica u velikoj meri zasluga kralja Francuske, Luja XIV, koji je vladao u godinama 1643–1715. Kako kažu, vladar je svojim hirom prekinuo tradiciju rađanja u vertikalnom položaju. On sam je imao 17 dece (po nekim izvorima čak 22).

Kralj Luj XIV je bio opsednut posmatranjem žene dok se porađa. Zbog toga je navodno naredio da se tradicionalne, popularne u vreme njegove vladavine, stolice zamene za stolove na kojima su ležale žene kada su se porađale. Ovo je davalo kralju bolji pogled.

Međutim, ove informacije se ne mogu potvrditi. Uzalud ih je tražiti u pouzdanim i stručnim izvorima vezanim za medicinu, istoriju ili istoriju medicine. Ovo je verovatno samo anegdota o kralju koja se ponavljana godinama i bez potkrepljenja.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading