Zašto se žene PORAĐAJU u ležećem POLOŽAJU? Razlog je neverovatno BIZARAN, a za mnoge i PERVERZAN!

Vesti 21.06.2022 11:10 0

Iako su istraživanja pokazala da se karlica može više raširiti kada je žena u čučnju ili oslonjena na ruke i noge, praksa rađanja u ležećem položaju i dalje dominira

žena

Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali zašto je to tako?

Sve je počelo u Francuskoj!

Glavni "krivac" je francuski kralj Luji XIV koji je, kako piše u istorijskim izvorima, uživao da posmatra kako žene istiskuju njegovu decu na svet. Neki smatraju da je bio perverzan i izopačen.

– Pre tog vremena dokumenti pokazuju da je najrašireniji bio uspravan položaj – piše profesorka Loren Dundes za studiju objavljenu u American Journal of Public Health.

Iako su vekovima pre kralja Luja XIV žene porađale u stojećim položajima njegov izopačen i autoritaran stav snažno je uticao na ondašnje stanovništvo pa su se vremenom njegove ideje raširile tadašnjim svetom, ali i zadržale se do danas. 

Pretpostvalja se da se to desilo jer su i lekari videli da im je čitav porođaj tako pregledniji, pa su počeli da usvajaju tu praksu, a žene u neznanju i kako bi pomogle lekaru, nikada se nisu bunile. 

Kralj Luj XIV imao je 22 dvoje dece. Za to je imao dobar razlog – morao je da osigura naslednika prestola. Međutim, volio je da gledati kako se njegove žene porađaju.

– Luj je uživao da gleda žene koje rađaju, frustrirao ga je prikriveni pogled na porođaj kada se on odvijao na stolici za tu svrhu”. Zbog toga je insistirao na tome da žene leže na leđima, kao i da muške babice prisustvuju porođaju – objašnjava Dundes.

Istoričari tvrde da je Luj XIV voleo da gleda porođaj iz perverznih razloga, navodi se u studiji. Na široke mase je možda uticao kralj koji je aktivno podržavao taj položaj na porođaju i tako se ideja proširila svetom.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading