Kako da izbegnete OSIP ispod bebine pelena? Ovo su ČETIRI saveta stručnjaka

K.Ć. Vesti 21.06.2022 16:40 0

Stiglo je dugo očekivano leto, a sa njim i vrućina

Kako da izbegnete OSIP ispod bebine pelena? Ovo su ČETIRI saveta stručnjaka

Shutterstock

Iako su odmori sa detetom prepuni atrakcija i aktivnosti na otvorenom, visoke temperature mogu izazvati nekoliko dodatnih problema. Naročito ako je pelena previše vlažna. Osipi ispod pelene su veoma bolni, svetlo crvene tačkice koje se formiraju na površini kože pod uticajem toplote i vlage.

Leti su naročito česti kod beba koje veći deo dana provode u pelenama. Kako ih efikasno sprečiti? Evo četiri proverenih saveta koji će vam pomoći da ga izbegnete.

1. Izaberite pelenu koja propušta vazduh

Mališan provodi praktično 24 sata u peleni. Zato je vredno posegnuti za pelenom za jednokratnu upotrebu, koja će biti napravljena od delikatnih, prirodnih i koži prijatnih materijala. Omogućavaju veću propustljivost vazduha, što je posebno važno u toplim danima – kada se beba znoji i dodatno pokvasi pelenu, stvara se idealno okruženje za osip. 

2. Ne sedite na suncu ceo dan

Ovo je sasvim očigledno s obzirom na uzrast vaše bebe, ali česte pauze od direktnog izlaganja suncu važne su ne samo za dobrobit vaše bebe, već su i efikasan način za sprečavanje osipa od pelena. 

3. Koristite kremu od cinka 

Kada vam vrućina zaista smeta i vaša beba veći deo dana provede u pelenama, ne zaboravite da koristite kremu sa cinkom kada menjate pelenu. Stavite je i na mesto gde pelene tokom vrućih dana mogu da trljaju bebinu nežnu kožu - na primer u prepone ili blizu pupka. 

4. Menjajte pelenu češće nego inače

U vrelim danima vredi menjati pelenu nekoliko puta češće nego obično. To je zato što što je toplije, to se više vlage stvara unutar pelene. Kako stara izreka kaže, bolje je sprečiti nego lečiti – zato često menjajte pelenu i svaki put dobro operite i osušite bebinu guzu pre nego što stavite suvu pelenu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading