Srpski običaji: Zašto MLADA baca SITO na krov, a novopečenom TATI cepaju majice, i koji je to svadbeni ritual bio dugo ZABRANJEN

Vesti 05.05.2022 18:00 1

Naša tradicija vuče mnogo običaja, neki su zaboravljeni, a neki se i dan danas praktikuju, posebno kada je u pitanju rođenje deteta i svadba

Srpski običaji: Zašto MLADA baca SITO na krov, a novopečenom TATI cepaju majice, i koji je to svadbeni ritual bio dugo ZABRANJEN

Shutterstock

Danas retko na kojoj svadbi ćete videti da mladoženja gađa puškom jabuku ili da se baca sito preko krova, polako se ovi običaji zaboravljaju, pogotovu u gradu, ali jedno je sigurno, kada se rodi dete, novopečeni otac će sigurno spremini desetak majica, jer će mu sve biti iscepane za "pelcer, a kasnije će se bebi ići na babine.

Ljudima sa strane, iz drugih država je to pomalo zbunjujuće, ali svaki običaj ima objašnjenje.

Već spomenuta jabuka je veliki test za budućeg zeta - on time budućem tastu dokazuje da je sposoban da brani svoju kuću i svoju porodicu.

Običaji nalažu da tek kada mladić pogodi jabuku, on dobija pravo da mladu vodi kući.

Ostao je i običaj "kupovine mlade". Danas se on uglavnom sveo na nadmudrivanje - dever, koji treba da kupi mladu, mora dobro da se pripremi, i finansijski i verbalno, kako bi se iscenkao sa mladinim bratom.

Zanimljivo je da je ovaj običaj bio ukinut 1846. godine naredbom kneza Aleksandra Karađorđevića:

- Iskanje i davanje novca i zlata za devojku ukida se kao običaj protivan dostojanstvu čovečije - stajalo je napisano.

Ni mlade nisu zaostajale sa običajima vezanih za njih. Mlada je dobijala od svoje svekrve sito sa živom i jabukom. Jabuku je bacala sebi iza leđa, to je bio simbol sreće, a sito je morala da baci na krov. Ako se sito zadrži na krovu, to znači da će i mlada ostati u toj kući.

Rođenje deteta ne može da prođe a da se garderoba na ocu ne iscepa

Smatra se da tako novopečeni otac donosi sreću drugim muškarcima koji ga „cepaju“ da i oni postanu očevi.

Običaj kaže i da parče tkanine treba zadržati kako bi se dobilo dete istog pola koje je dobio otac kome su cepane majice.

Kad se beba rodi, važno je da u prvih 40 dana starija žena, obično bebina baba, spremi babine.

Majci i bebi se nose pečeno pile, i to sa glavom – kako kroz život ne bi išlo “kao bez glave”, pogača – da bi imalo dobru narav, a da ne bude “na ćošak”, beli luk – protiv uroka, pita gužvara – kako bi se „momci i devojke gužvali oko nje ili njega“.

Običaj je i da se donose kolači ili torta – da bi dete bilo slatko.

Porodilja treba da uzme od svega po jedan komadić kako bi beba imala svega u izobilju u svom životu.

Tom prilikom se beba daruje novcem ili zlatom i dobro je da se novac nameni za nešto – knjigu, olovku, čokoladu. Bebama se često vezuje crveni konac oko ruke kako bi se zaštitile od uroka.

Komentari (1)
Loading
Kalesu
05.05.2022 18:55

Od svih navedenih, jedino cepanje majica nije izvorno srpski običaj, već (kao i sve više drugih) uvezen iz bogatijih zapadnih potrošačkih društava, a promovisan kroz filmove i serije. Srbin nikad nije imao tuce košulja ili majica za cepanje i bacanje.