Dvogodišnji dečak ušao u PUBERTET: Za sve je bio KRIV njegov OTAC, a doktori su jedva otkrili UZROK!

Vesti 24.06.2022 20:40 0

Dečak je dobio na mišićnoj masi, a počele su da mu rastu i stidne dlačice

Dvogodišnji dečak ušao u PUBERTET: Za sve je bio KRIV njegov OTAC,  a doktori su jedva otkrili UZROK!

Shutterstock

Doktori su otpisali sve poznate uzroke poput endokrinih poremećaja, uprkos činjenici da je dvogodišnji dečak pokazivao znake puberteta - rast stidnih dlačica i povećanje polnog organa.

Naknadno je otkriveno da je bio izložen tatinom testosteronskom gelu. Iako retko, ovo je problem koji je više puta dokumentovan u medicinskoj literaturi.

U intervjuu za Insajder, dečakova majka iz Brajtona, Velika Britanija, postala je svesna problema kada je njen sinpočeo da menja izgled, koji je više pristajao mnogo starijem dečaku.

„Znala sam da to nije normalno“, rekla je Erika Braunsel za Insajder. „Imao bi masivne, trajne erekcije, a visina i težina su mu bili van svih normi. Sa godinu dana imao je 12 kilograma, a od 12 do 18 meseci dobijao bi preko 0,9 kilograma svakog meseca. Nije bilo masti, samo mišići."


Testovi krvi su pokazali da dečak ima izuzetno visok nivo testosterona, primarnog polnog hormona kod muškaraca koji se dramatično povećava tokom puberteta. Lekari su isključili uobičajene uzroke ovog stanja, kao što su problemi sa endokrinim sistemom ili urođeni poremećaj, ali osnovni uzrok dugo je ostao misterija.

„Bilo je zaista zastrašujuće“, dodala je Braunsel, „činilo se da niko nije znao šta se dešava. Jedan doktor je zatim spekulisao da li bi to moglo biti povezano sa izlaganjem veštačkom terapiji testosteronom. Kako se ispostavilo, dečakov otac Piter rođen je sa složenim stanjem testisa i već nekoliko godina svakodnevno nanosi gel testosterona na kožu.

Testosteron gel se uglavnom nanosi na ramena, nadlaktice ili stomak, a hormon se apsorbuje u kožu. Čini se da je dvogodišnjak morao da dođe u kontakt sa lokalnim hormonskim gelom na koži svog oca. Braunsel se sada zalaže za jasnija upozorenja koja se nalaze na spoljnoj ambalaži testosteronskih gelova, zajedno sa uputstvima koja naglašavaju rizike lečenja.

Postoji niz medicinskih izveštaja koji su istakli slične probleme sa izlaganjem testosteronskom gelu koji izaziva rani pubertet kod male dece. U studiji slučaja iz 2007. godine, lekari u Alabami su izvestili da je 16-mesečni dečak dobio stidne dlake, neobično veliki penis i česte erekcije. Još jednom, nenamerno je bio izložen očevom testosteronskom gelu.

„Pacijenti koji se leče ovim proizvodima treba da budu edukovani o mogućim rizicima izlaganja testosteronu za druge i načinima da se ograniče izloženost“, zaključuje se u studiji slučaja.
 

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading