Danas se slavi rođendan svetog Jovana: Sveštenik nam je objasnio zašto se u narodu ovaj praznik naziva IVANJDAN

K.Ć. Vesti 07.07.2022 14:05 0

Srpska pravoslavna crkva danas slavi jedan od tri najvažnija rođendana u Crkvi – rođenje svetog Jovana – Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg. Današnji veliki praznik u narodu se naziva Ivanjdan

Danas se slavi rođendan svetog Jovana: Sveštenik nam je objasnio zašto se u narodu ovaj praznik naziva IVANJDAN

Printscreen/Youtube

Sveti Jovan Krstitelj bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana. Prema hrišćanskoj legendi, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan.

Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika dve vrlo važne ustanove – kumstva i pobratimstva.

Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz predhrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve.

Među nizom živopisnih običaja vezanih za taj dan posebno mesto ima branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća, praćeno pesmom devojaka. U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo.

Prema običajnom kalendaru, tri dana pre i tri dana posle praznika, ne ulazi se u vinograd. 

Kaže se da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan. Praznik uvek pada u vreme Petropavlovskog posta, pa se ovog dana ne mrsi. 

Kontaktirali smo sveštenika M.V. iz okoline Beograda da nam objasni kako je došlo od Jovana do Ivanjdana. 

- Teološki nema objašnjena kako je danapnji dan nazvan Ivanjdan. Pretpostavlja se da je migracijom iz Hrvatske došao i taj naziv. Jer je sveti Jovan, tamo Ivan, te otud i Ivanjdan - rekao je on za portal Naj žena.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading