Ova IMENA su u Srbiji strogo ZABRANJENA: Pazite da vaš izbor nije na ovoj "CRNOJ LISTI"

Vesti 08.07.2022 12:29 0

Evo šta kaže Porodični zakon u Srbiji.

Ova IMENA su u Srbiji strogo ZABRANJENA: Pazite da vaš izbor nije na ovoj "CRNOJ LISTI"

Pexels

Ukoliko želite detetu da date neobično ime, onda obavezno obratite pažnju da li je zakonom zabranjeno. Svaka zemlja ima svoju "crnu listu".

U Srbiji prema članu 343 Porodičnog Zakona Srbije, roditelji imaju pravo da slobodno izaberu ime deteta, ali ne mogu odrediti pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili ime koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

Ako roditelji ne odustanu od namere da detetu odrede pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine, matičar će dostaviti predmet, sa svim spisima, nadležnom organu starateljstva na odluku.

Na primer, u Nemačkoj je zabranjeno ime Lucifer, dok je u Švajcarskoj zabranjeno dati detetu ime Juda. Švedska ne dozvoljava imena Metalika i Elvis, dok je u Francuskoj zabranjeno ime Princ Vilijam. Francuska takođe ne dozvoljava čudna imena, poput nekog voća (Jagoda, Višnja...).

Zanimljivo je i to da u Maleziji detetu ne možete dati ime koje se povezuje sa prirodom ili životinjom, jer bi to bila velika uvreda.

Da roditelji zaista imaju čudne ideje kada je odabir imena u pitanju, potvrđuje i činjenica da su u nekim državama svojoj deci hteli da daju imena kao što su Fejsbuk, Nutela, Ikea, Supermen, Šanel, Mercedes...

Takođe, u Srbiji su zabeleženi slučajevi čudnih imena, kao što su Mirođija, Duga, Hajdi, Svila, Pepeljuga, Mrgud, Galeb, Tarzan i mnoga druga.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading