Saznajte na vreme: Da li će ovo TMURNO i kišovito vreme uticati na vaš LJUBAVNI život?

Vesti 05.11.2021 14:51 0

Prema izraelskim istraživačima sa Univerziteta u Tel Avivu, izlaganje ultraljubičastom zračenju sunčeve svetlosti može poboljšati vaš romantični odnos sa partnerom i povećati vašu strast

Saznajte na vreme: Da li će ovo TMURNO i kišovito vreme uticati na vaš LJUBAVNI život?

pixabay

Kako je za "Healthline" rekla Karmit Levi, profesorka biohemije ljudske molekularne genetike na Univerzitetu u Tel Avivu, izlaganje suncu ili UV zračenju pojačava neke aspekte romantične strasti kod ljudi, kroz kožu.

Levi je objasnila da dva sistema kože u telu reaguju na izlaganje UV zračenju: jedan proizvodi pigment za zaštitu kože od naknadnog izlaganja UV zračenju, a drugi se naziva sistem za popravljanje DNK. Kada UV zraci "udare" u kožu, oni izazivaju oštećenje DNK u ćelijama kože. Sistem za popravku DNK, koji počinje da radi posle milisekunde nakon izlaganja UV zracima, počinje da popravlja oštećenja DNK.

- Otkrili smo da sistem oštećenja DNK koji prepoznaje oštećenja i počinje da ih popravlja takođe aktivira endokrini sistem seksualnosti - rekla je profesorka Levi.

Njeno istraživanje je uključivalo izlaganje 32 učenika 20-minutnoj UVB fototerapiji. Učesnicima je izvađena krv pre i posle izlaganja. Takođe su morali da popune upitnike o svom statusu romantične strasti i agresije. Nakon izlaganja suncu, i muškarci i žene pokazali su porast romantične strasti. Muškarci su takođe primetili povećanje nivoa agresivnosti.

- Bilo je neverovatno videti da smo i kod muškaraca i kod žena videli poboljšanje u sistemu polnih hormona, ne stvarnih hormona, već polnog sistema, kao i metabolizma i imunološkog sistema - objasnila je profesorka.

Nada se da će njeno istraživanje otvoriti vrata boljem lečenju stanja povezanih sa polnim hormonima i onima pogođenim endokrinim sistemom.

- Možda se fototerapija može koristiti za rešavanje ovih aspekata. Svakako je potrebno više istraživanja, ali je to otvorilo ideju i um u tom smjeru - rekla je Karmit Levi.

Komentari (0)
Loading