Danas se slavi PAVLOVDAN, ispoštujte običaje: OVE morate izbeći, a evo šta uraditi do VEČERAS

Vesti 13.07.2022 11:00 0

Dan nakon Petrovdana vernici proslavljaju praznik posvećen svim apostolima i i uz njih Svetom apostolu Pavlu.

Danas se slavi PAVLOVDAN, ispoštujte običaje: OVE morate izbeći, a evo šta uraditi do VEČERAS

Shutterstock

Pavlovdan je praznik posvećen Svetom apostolu Pavlu i vernici ga proslavljaju 13. jula, odmah nakon Petrovdana. Ovaj dan je takođe i praznik svih apostola i uz njih Pavla.

Sveti Pavle rođen je kao Savle, učen jeverejski farisej koji je bio priznat u duštvu i imao je visok status. Od svog oca, učenog rabina, Pavle je stekao prvo obrazovanje u Tarsu, gde je pored Mojsijevog zakona učio i tkački zanat; izrađivao je ćilime i vojničke šatore, što će mu kasnije, na misionarskim putovanjima, biti jedan od načina izdržavanja. Tars je bio čuven Univerzitet, a nakon toga školovanje je nastavio u Jerusalimu, dok je grčki jezik i grčku književnost znao je od rane mladosti.

U Svetom Pismu pominje se kao čovek koji je progonio hrišćane i bacao ih u tamnice, ali nakon čudesnog božanskog čina i upoznavanja sa verom, Savle je posato apostol Pavle. U Damasku i Arabijskoj pustinji, Sveti Pavle je proveo tri godine. Ostatak života proveo je pripovedajući hrišćanstvo. Autor je 14 knjiga i poslanica Novoga Zaveta.

Iako se ovaj praznik ne obeležava crvenim slovom, običaj je da se tokom dana prednost da duhovnom razvoju i da treba izbeći težak fizički rad. Prazbnik treba provesti u duhu ljubavi, molitvi, zajedništva.

Na Pavlovdan se nastavlja lep običaj darivanja dragih ljudi jabukama, a na trpezi posebno mesto zauzima kolač od jabuka koji se naziva "petrovača".

Tako da danas možete uz mališane i druge članove porodice napraviti slasan kolač od jabuka i provesti ovaj dan u ljubavi, slogi i slatkoći.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading