Ovo je NAJBOLJI razmak između dve TRUDNOĆE: Naučnici objavili kada se povećava rizik od fatalnog ishoda

Vesti 17.02.2024 14:57 0

Studija predlaže najmanje godinu dana između trudnoća

Ovo je NAJBOLJI razmak između dve TRUDNOĆE: Naučnici objavili kada se povećava rizik od fatalnog ishoda

Shutterstock

Žene bi trebalo da sačekaju najmanje godinu dana između porođaja i ponovne trudnoće kako bi smanjile zdravstvene rizike i za sebe i za svoju decu, prema studiji koju je vodio Harvard T.H. Chan School of Public Health i Univerzitet Britanske Kolumbije.

Studija je proučavala podatke od 150.000 porođaja u Kanadi i otkrila da je trudnoća manje od 12 meseci nakon porođaja povezana sa rizicima za žene svih uzrasta. Iako je trenutna preporuka Svetske zdravstvene organizacije da žene čekaju 18 meseci između trudnoća, ova studija je pokazala da razmak od 12 meseci nosi otprilike isti rizik.

U članku BBC-a od 30. oktobra 2018., koautor studije Sonia Hernandez-Diaz, profesor epidemiologije na Harvardu T.H. Chan School of Public Health, kaže da nalazi naglašavaju važnost postporođajne kontracepcije. „Kratki razmaci u trudnoći najčešće odražavaju neplanirane trudnoće, posebno među mladim ženama“, rekla je ona. „Bilo da su povećani rizici zbog toga što naša tela nemaju vremena da se oporave ako ostajemo trudne ubrzo nakon porođaja ili zbog faktora povezanih sa neplaniranim trudnoćama, kao što je neadekvatna prenatalna nega, preporuka bi mogla biti ista: poboljšati pristup postporođajnoj kontracepciji ili se suzdržati od nezaštićenih seksualnih odnosa sa muškim partnerom nakon porođaja.”

BONUS VIDEO

 


 
Komentari (0)
Loading