Danas je praznik PRESVETE BOGORODICE: Ne zaboravite OVO da uradite pred spavanje ako želite da vas prati SREĆA i zdravlje

Vesti 15.07.2022 10:00 0

Danas slavimo Položenje rize presvete Bogorodice, a ovaj drevni praznik ustanovljen je još u 5. veku

Danas je praznik PRESVETE BOGORODICE: Ne zaboravite OVO da uradite pred spavanje ako želite da vas prati SREĆA i zdravlje

Printscreen/Youtube

Vernici srpske Pravoslavne crkve danas slave praznik polaganja rize Presvete Bogorodice. 

Ne zaboravite nikada da pred spavanje pomenete ime Presvete Bogorodice! Ne zaboravite da pročitajte čuvenu molitvu “Bogorodice Đevo, raduj se Blagodatna Marijo, Gospod je s Tobom! Blagoslovena si ti žena i blagosloven je plod utrobe Tvoje, jer si rodila Spasitelja dušama našim!

Praznik je nastao jer su za vreme cara Lava Velikog i carice Verine u Carigradu živela dva ugledna senatora, Galvije i Kandid, rođena braća. Zamolili su cara da ih pusti u Jerusalim da se poklone svetim mestima i on ih je pustio. U Nazaretu odseli su u kući neke device Jevrejke, koja je držala u tajnoj odaji rizu (mantija) Presvete Bogorodice.

Iz njene odaje su bolesnici izlazili izlečene, ali ona nije htela da im otkrije u čemu je tajna. Tek kada se uverila da sme i da im kaže i rekla je: "Izvrsni ljudi! Ta božanstvena tajna, za koju vi nastojite da vam je kažem, nikome do današnjega dana nije bila otkrivena. Ali pošto vidim da ste blagočestivi i bogoljubivi ljudi, to ću vam kazati sakrivenu tajnu, nadajući se da ćete ono što čujete od mene sačuvati u sebi, ne pričajući nikome. Ovde ja čuvam sakrivenu rizu Prečiste Đeve Marije koja je Hrista Boga rodi.

Proveli su noć u tim odajama i bili zaprepašćeni divnim, jakim mirisom. Kasnije su Galvije i Kandid uzeli tu svetinju, preneli je u Carigrad i o tome obavestili cara i patrijarha. To je izazvalo veliku radost u carskom gradu. Riza je svečano preneta i položena u crkvu Vlaherne. Za uspomenu na položenje rize Presvete Bogorodice u Vlahernsku crkvu, ustanovljen je ovaj praznik.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading