Prepoznate PSIHOPATU na vreme: Psiholog opisala crte ličnost disfunkcionalnih osoba, PREPOZNAJU se od malih nogu

Vesti 21.11.2022 20:45 0

Ovo su stanja koja se prepoznaju kod ljudi koji imaju psihopatske poteze

Prepoznate PSIHOPATU na vreme: Psiholog opisala crte ličnost disfunkcionalnih osoba, PREPOZNAJU se od malih nogu

Shutterstock

 

Psiholog Bojana Šlajmer u jutarnjem programu Kurir televizije govorila je o prvim znacima disfunkcije ličnosti koje osoba pokazuje od samog detinjstva.

– Bitne promene se dešavaju od trenutka kada se beba rodi, a posebno je važan odnos privrženosti sa majkom ili starateljem. Kroz te fiksacije koje se dešavaju između treće i četvrte godine života jedinka formira se način na koji jedinka posmatra svet i stvara unutrašnji svet koji ga okružuje – kaže Šlajmer i dodaje:

– Jedan je epigenetski faktor, plus sredina koja menja gene i onda ta osoba postaje psihopata ili ima oblike poremećaja ličnosti. Kod poremećaja ličnosti bitno je da je ta osoba manipulativnog karaktera. Imate primernog psuhopatu gde se uključuje i taj epigenetski mehanizam, a imate i sekundarnog psihopatu koji je rastao u disfunkcionalnoj porodici, gde dete uči po modelu – kaže Bojana Šlajmer, psiholog.

Već u ranijem periodu života deteta postoje naznake da može postati psihopata.

– Oko sedme godine života, kada se ličnost i formira, jako je važno da u tom kontekstu mi možemo da prepoznamo prve znake disfubnkcionalnosti. Na primer kada dete maltretira životinje. Tu su i neki amoralni činovi koji mogu da pokažu da li će se dete i u kom pravcu će se razvijati – kaže psiholog.

Postoje skale agresivnosti i impulsivnosti, koje ukazuju na dimenzije ličnosti.

– Postoje određene skale koje pokazuju dimenzije agresivnosti i impulsivnosti i koje ukazuju na to da li je neko disfunkcionalan. Veliki problem je što se ne vidi da je neko psihopata i kada se desi neki čin onda pričamo na tu temu. Na psihopati se ne vidi da je psihopata i to je najveći problem. Najvažnije je raditi na prevenciji i najbitnije je da dete raste u funkcionalnoj porodici – laže Šlajmer.

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading