Ona je NAJPOZNATIJA konkubina Evrope: Nije bilo muškarca koji je nije želeo za ljubavnicu, a za njom je i sam KRALJ izgubio glavu

K.Ć. Vesti 18.07.2022 12:40 1

Bila je lepa, inteligentna i obrazovana. Očigledno, njena "vila" je predvidela vezu sa kraljem kada je imala samo osam godina

Ona je NAJPOZNATIJA konkubina Evrope: Nije bilo muškarca koji je nije želeo za ljubavnicu, a za njom je i sam KRALJ izgubio glavu

Profimedia

Da bude jedina, a ne jedna od mnogih, kraljeva ljubavnica je, za običaje tog vremena, bila neobična. Postigla je ono što nijedna žena pre nje nije postigla.

Madam de Pompadour (Žana Antoaneta Poason) je bila ljubavnica kralju Francuske više od 20 godina. Ono što je važno, bila je to veza zasnovana na obostranoj fascinaciji, seksu i interesima. Po nekima, ona je potpuno onesposobila kralja. Bila je kraljeva ljubavnica i poverenica, delio je s njom državne poslove i slušao njene savete.

Ko je bila ljubavnica kralja

Teško je reći da li je njena briljantna karijera kraljevske konkubine bila rezultat zamršenog plana da pridobije kraljevu pažnju, ili preokret sudbine, jer je ona bila devojka koja nije dolazila iz aristokratskih krugova. Bila je to iznenađujuća i nečuvena činjenica za obične versajske ljude, ljude koji su sebe smatrali nacionalnom elitom. A elitu u njihovim očima oličavala je samo aristokratija.

Madame de Pompadour, rođena je u porodici francuskih bankara. Godine 1721. dobila je trogodišnje sveobuhvatno obrazovanje u Uršulinskom manastiru u Poasi. Od roditelja bankara nasledila je istrajnost u postizanju ciljeva i ambiciju. Po završetku studija u manastiru i povratku kući, očuh joj je platio školovanje crtanja i muzike, a mladu Žanu Antoanetu je uveo u salone u kojima se raspravljalo o političkim i književnim temama i gde su dominirali pogledi na filozofiju prosvetiteljstva. 

Ona je NAJPOZNATIJA konkubina Evrope: Nije bilo muškarca koji je nije želeo za ljubavnicu, a za njom je i sam KRALJ izgubio glavu

Profimedia

 

Buduća ljubavnica kralja u mladosti je asimilirala ideale osnivača Enciklopedije, koja je trebalo da bude kompendijum savremenih znanja iz oblasti nauke, umetnosti i filozofije. Ateizam je postao deo njenih pogleda. Bila je svestrano obrazovana, društveno upućena, upoznata sa najnovijim filozofskim pogledima epohe, a istovremeno lepa i inteligentna. Žena koja je ušla u istoriju kao najpoznatija evropska ljubavnica.

Bračna idila 

Očuh se pobrinuo da se ćerka dobro uda. Godine 1741. sa 20 godina udala se za njegovog nećaka sa kojim je imala dvoje dece. Par je proveo srećno vreme u pariskom stanu i seoskom imanju koje se nalazi u blizini šume Senart. Žana nije izbegavala sastanke u pariskim salonima. Upravo na sastanku koji je organizovala gospođa de Tencin, Žana je upoznala velike umove tog doba - Voltera i Monteskjea.

Madam de Tencin je odigrala ključnu ulogu u daljoj karijeri mlade Žane. De Tencin je bila angažovana u veridbi sa jednim od najbližih prijatelja Luja XV, maršalom de Rišeljeom. Zahvaljujući ovom prijateljstvu, imala je pristup kralju i postala posrednik u izboru kandidata za njegove ljubavnice. Gospođa de Tencin je bila ta koja je smestila vojvotkinju de Šatoru u krevet Luja XV. Prijateljstvo sa gospođom de Tencin bilo je od velike pomoći Žani u njenoj borbi protiv ostrakizma Versaja.

Žaninu mladost, lepotu, životnu radost i smisao za humor primetili su svi, a njeno prisustvo je počelo da bude sve poželjnije na sastancima. Žana se savršeno uklopila u običaje i poglede tog doba. Ubrzo jedni kažu da je zahvaljujući trudu gospođe de Tencin, a drugi da je zahvaljujući utisku koji je ostavila na kraljevog slugu, pozvana da bude član pratnje Luja XV tokom njegovog lova u šumama Senart. .

Ona je NAJPOZNATIJA konkubina Evrope: Nije bilo muškarca koji je nije želeo za ljubavnicu, a za njom je i sam KRALJ izgubio glavu

Profimedia

 

Kralj je pao pod čaroliju Žane. Grof Dufor du Ševerni je o tada 24-godišnjoj ženi pisao: „Nije bilo muškarca koji je ne bi želeo za ljubavnicu (...), nikada nisam video druge tako blistave, svetlucave i puna humora. U njenom prisustvu su sve žene, čak i one najlepše, nestajale."

Fasciniran ličnošću Žane, Luja XV, pozvao ju je u Versaj. Muž je, zauzvrat, morao da potpiše izjavu o telesnom razdvajanju, što nikada nije oprostio svojoj ženi.

Tada je kraljeva miljenica i ljubavnica bila već pomenuta gospođa de Šator. Situacija je bila prilično nezgodna za sve njih, Žane, kralja Luja i gospođu de Šatoru. Međutim, sudbina je bila naklonjena Luju, jer je gospođa de Šatoru umrla 1745. godine, a Žanin odnos sa kraljem je zvanično objavljen. Žana je od Luja XV dobila titulu Madame de Pompadour i iste godine je predstavljena kraljici, zvaničnoj supruzi Luja XV.

Prema Nikolasu Mitonu, piscu Erotske istorije francuske diplomatije, kralj i Žana su prvi put razmenili poljupce na kostimbalu održanom u Velikoj galeriji Versajske palate 1745. godine. Rečeno je da je kralj bio obučen kao žbun, a Žana je nosila dugu crnu haljinu sa kapuljačom.

Kao madam de Pompadur, Žana je shvatila da biti samo kraljevska konkubina može biti kratkog veka. Kralj je mogao postići i zadovoljstvo u krevetu sa drugim ženama. I bilo je mnogo ljudi voljnih da dele krevet sa njim. Ona je, kao inteligentna žena i u isto vreme upoznata sa svetom umetnosti i filozofije, pružila Luju XV zabavu koja mu je stalno bila potrebna. Tako ga je vezala za sebe i učinila da se oseća cenjenim u njenom okruženju, stalno pronalazeći nove teme za razgovor.

Ona je NAJPOZNATIJA konkubina Evrope: Nije bilo muškarca koji je nije želeo za ljubavnicu, a za njom je i sam KRALJ izgubio glavu

Profimedia

 

Voleo je pozorišne predstave koje je ona organizovala, u kojima je - na njegovu radost - često nastupala, predstave, kao i sastanke i debate sa umetnicima i filozofima. Tako je postala pokrovitelj predstavnika nauke i umetnosti, izazivajući divljenje i priznanje Luju.

Kralj ju je doživljavao ne samo kao lepu ženu, šarmantan predmet uzdaha, ljubavnicu koja mu je pružila izuzetna iskustva u krevetu, već i kao ženu sa kojom je mogao da razgovara o najvažnijim državnim stvarima. Postala je njegov poverenik, cenio je njeno mišljenje o najvažnijim stvarima. Zahvaljujući svim ovim poduhvatima, Žana je uspela da učvrsti svoj položaj u nepovoljnom aristokratskom okruženju. 

Žana je živela u Versajskoj palati. Njena soba se nalazila iznad kraljevih soba. Zaljubljeni Luj joj je, pored titule, poklonio i zamak Pompadur koji se nalazi u Kortezu.

Težak život na dvoru

Madam nije imala lak život na dvoru u Versaju. Aristokratija je nije prihvatila. Sveštenstvo – za okruživanje filozofima poput Didroa. Jedini sin nazvao ju je "Mama k ... a". Kralj nije mario za to, cenio je njeno društvo i davao joj poklone.

Nudio joj je, između ostalih Zamak Kresi, šest hektara zemlje u parku Versaj, gde joj je dao da sagradi prelepu kuću, i zemljište u Meudonu na kojem je sagrađen zamak Bellevue. Bilo je mnogo poklona od kralja. Za dvadeset godina njihove veze, Žana je postala vlasnica osam zamkova, tri kuće i tri privatna hotela vredna preko 405 miliona evra.

Ona je NAJPOZNATIJA konkubina Evrope: Nije bilo muškarca koji je nije želeo za ljubavnicu, a za njom je i sam KRALJ izgubio glavu

Profimedia

 

Ona je bila žena koja, za razliku od svojih prethodnica, svoj odnos sa kraljem nije zasnivala samo na fizičkoj fascinaciji. Njena urođena inteligencija govorila joj je da lepota i veština u umetnosti ljubavi neće biti dovoljni na duge staze da zadrži čoveka uz sebe, posebno svemoćnog kao što je kralj Francuske. Znala je da je kralju potrebna fizička i duhovna blizina. I obe ove stvari mu je dala markiz de Pompadur. Zahvaljujući tome, stekla je ogroman uticaj na odluke Luja XV u političkoj sferi, izazivajući na taj način mržnju njegovog okruženja.

Međusobna fascinacija i zavisnost omogućili su njihovoj vezi da potraje dvadeset godina, uprkos nevoljnosti sveštenstva i aristokratije. Protiv svega i svačega.

Venerična bolest kao posledica kraljevog neverstva

Markiz je 1750. godine saznala da boluje od polne bolesti zbog kraljevog neverstva. Odmah je prekinula sve intimne odnose sa kraljem i preselila se u odaje u prizemlju Versajske palate. Međutim, to nije značilo kraj njihove veze, što je bilo nezapamćeno. Nije više mogla da bude ljubavnica, ali je prijateljstvo između Žane i Luja postalo još intimnije. Ludvik joj je u potpunosti verovao i ipak je slušao njen savet.

Ona je NAJPOZNATIJA konkubina Evrope: Nije bilo muškarca koji je nije želeo za ljubavnicu, a za njom je i sam KRALJ izgubio glavu

Profimedia

 

Ne mogavši da pruži kralju telesno zadovoljstvo, markiz ga je zabavljala u vidu raskošnih balova. Upoznala je Luja sa umetnošću, organizovala njegove susrete sa svetiteljima tog vremena - Volterom, Didroom, Alambertom i Monteskjeom. Koristeći svoje znanje crtanja i slikanja, osnovala je u Sevru fabriku porcelana, koja je postala jedna od najpoznatijih u Evropi.

Treba napomenuti da Žana nikada nije zaboravila svoju porodicu i brinula se njima. Njenog brata, Abela Poasona, Luj XV je imenovao za markiza de Marinja, a 1751. godine postavljen je za direktora kraljevskih zgrada.

Pošto je dao ostavku, markiz je zadržao kontrolu nad njom. Zajedno sa vojvodom de Rišeljeom i njenim bratom, markizom de Marinji, birala je kandidate za kraljeve ljubavnice. Markiza je bila trudna sa Ludvikom tri puta, ali kao rezultat abortusa i pobačaja, nije imala dece sa njim.

Žana Antoaneta, poznata kao madam de Pompadur, umrla je od tuberkuloze 15. aprila 1764. godine u Versaju, u 42. godini. I nije tačno da Luj XV nije plakao nakon njene smrti ...

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Aca
06.10.2022 00:23

Opet kompjuterski prevod .