Mnogi roditelji devojčicama daju ime TARA: Svi misle da je to zbog naše PLANINE, ali niko zapravo NE ZNA pravo značenje

Vesti 20.07.2022 14:53 2

Lično ime detetu se daje odmah po rođenju. Ono postaje neodvojivi deo čoveka, koji, sem u izuzetnim slučajevima, ime nosi do kraja života.

Mnogi roditelji devojčicama daju ime TARA: Svi misle da je to zbog naše PLANINE, ali niko zapravo NE ZNA pravo značenje

Pexels

Ranije se verovalo da ime pojedinca magijski štiti od bolesti, uroka i zle sreće, pa su tako nastala imena Vuk, Vukan, Vukosava... Svako ime imalo je određeno značenje, a kod nas se posebno veruje da ime snagom značenja može odrediti svojstvo i osobine onoga ko ga nosi.

Iz tog razloga, mnogi rositelji utrkuju se da svom detetu daju ime sa što lepšim značenjem. U davanju imena detetu roditelji često posežu i za trendovima, piše Opanak.

U poslednje vreme često se može čuti da su roditelji novorođenoj devojčici dali ime Tara. Međutim, da li je ovo zaista baš srpsko ime i da li ga nose samo devojčice?

Na spomen imena Tara, mnogi Srbi odmah pomisle na našu prelepu reku i planinu Taru. Ali manje je poznato da je Tara zapravo ime iz hinduističke tradicije.

U hinduističkoj tradiciji Tara je bila žena Brihaspatija, Velikog mudraca i Učitelja bogova.

Upravo je Tara postala jedno od najpoštovanijih božanstava u čitavom budističkom svetu. Kult boginje Tare, koju krase samilost i majčinska brižnost, najviše se širi u 11. veku zahaljujući bengalskom princu Atiši.

U hinduističkoj treadiciji ime Tara znači zvezda, te bi kod nas pandan ovog imena bio Zvezdana.

Takođe, iako je u našoj zemlji ovo ime vezano samo za devojčice, u svetu ime Tara ne nose samo žena, već i muškarci. Od poznatih mušaraca u svetu ovo ime nose francuski glumac Tara Romer i nepalski političar Tara Chandra Chaudhari.

NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (2)
Loading
Rodjo
20.07.2022 18:26

Naravno naši stari su bili izuzetno upoznati sa hinduističkom reiligijom te eto dadoše planini ime po hinduističkom božanstvu…

Dritan A.
21.07.2022 03:09

Odlično ime - za kera. 👍