Predstavljamo vam TAJNI recept za USPEŠAN BRAK: Srećni parovi tvrde da ih je ova TEHIKA spasila i izvukla iz TEŠKIH problema

Vesti 02.10.2021 18:30 0

Kako bi brak bio uspešna zajednica, ispunjena ljubavlju i poštovanjem, supružnici moraju da imaju kvalitetnu komunikaciju

Predstavljamo vam TAJNI recept za USPEŠAN BRAK: Srećni parovi tvrde da ih je ova TEHIKA spasila i izvukla iz TEŠKIH problema

unsplash.com

Pregovori su jedan od najvažnijih aspekata dobrog funkcionisanja savremenih odnosa. Upravo to je jedini način da se problemi "ne guraju pod tepih" već rešavaju jedan po jedan. Svako odlaganje razgovora vodi u sve dublje i dublje nerazumevanje među partnerima.

Svaka nedelja, pa čak i svaki dan, sa sobom nose pregršt stvari o kojima moramo da razgovaramo. Poznavanje i razumevanje pravilnih pregovora za parove može učiniti život vrlo lakim, piše "Zadovoljna.hr".

Proces nije lak. Pregovori su uvek škakljivi i zahtevaju određeni napor. Često diskusija traje sve dok jedna strana jednostavno ne popusti, a to nije nužno korisno za odnos. Stoga su kolaborativni pregovori bolja opcija.

Stručnjaci smatraju da su saradnja i pregovori mnogo bolja opcija od klasičnog kompromisa.

A šta su kolaborativni pregovori?

To je vrsta rešavanja problema gde se individualne želje, volje i stavovi postavljaju tako da dvoje ljudi koji pregovaraju mogu objektivno da sagledaju stvari. Poenta je postići pravičan sporazum umesto da jedna strana popusti drugoj kako bi spasila odnos.

Umesto suprotnih partnera, individualne želje se kombinuju u jedan problem koji zatim rešavaju obe strane.

Naravno, pregovori o braku se razlikuju od pregovora kada želimo da kupimo polovni automobil, na primer, ali zajednički pregovori omogućavaju parovima da efikasno pregovaraju o svemu - od podizanja dece do slobodnog vremena kao pojedinci koji imaju svoje želje i stavove.

Svaka strana izlaže i artikuliše svoje želje, vodi se razgovor, a zatim se donose odluke.

Čini se kao da su obe strane stavile svoje želje, razlike i neslaganja na virtuelni sto. Na ovaj način, razlike i neslaganja postoje između partnera, a ne isključivo unutar njih.

Saradnja ne znači predaju. Zajednički pregovori znače da oba partnera zadržavaju svoju nezavisnost. Oni jednostavno rade zajedno kako bi postigli sporazum koji uzima u obzir sve faktore.

Istina, iskrena saradnja štiti nezavisnost pojedinca. Nema predaje, samo pregovori. Par zajedno radi na zajedničkom cilju.

Da bi par uspešno pregovarao, neophodno je da prvo razume razliku između neslaganja i ulaska u sukob.

Neslaganja dovode do razgovora, a sukobi se obično međusobno prozivaju.

Da biste uspešno pregovarali o braku, važno je da:

– Razumete da je vaš supružnik vredna osoba
– Da razumete sopstvene želje vezane za određenu situaciju
– Da ste spremni da pregovarate o tim željama
– Da razumete da vaše želje nisu privilegovane na osnovu, na primer, pola ili uloge koju obavljate.

Na ovaj način, razumevanjem gornjih principa, imaćete brak u kojem će se čuti želje obe strane i u kome će se o tim željama i potrebama razgovarati na kvalitetan način.

Važno je raditi zajedno i pronaći najbolja rešenja za svaku situaciju.

Proces uspešnog pregovaranja uključuje četiri koraka:

1. Nađite način da problem predstavite na najbolji mogući način. Ne bacajte samo svoju listu želja, već napravite uvod i recite svom partneru o čemu želite da razgovarate kako bi imao dovoljno vremena za obradu i pripremu.

2. Jasno izrazite svoje želje. Jednostavnost je ključna. Ne ulazite u pregovore sa starim prtljagom i primedbama. Budite jasni šta vas muči.

3. Slušajte pažljivo i cenite ono što vam partner govori. Važno je da poštujete jedni druge i obavezu koju imate.

4. Napravite plan akcije oko kojeg ćete se oboje složiti. Ovakav aranžman će vam omogućiti da postojite kao pojedinci, ali i kao par.

Komentari (0)
Loading