Pravoslavni praznici u AVGUSTU: Svaki pravi HRIŠĆANIN na ovaj veliki dan OBAVEZNO posti!

K.Ć. Vesti 01.08.2022 09:05 1

Veliki pravoslavni praznici u Avgustu

Pravoslavni praznici u AVGUSTU: Svaki pravi HRIŠĆANIN na ovaj veliki dan OBAVEZNO posti!

Shutterstock

Sveti prorok Ilija

2.Avgust.2022

Dan svetitelja Ilije spada u red najpoštovanijih svetitelja među Srbima. Slavi se 02. avgusta po novom kalendaru tj. 20. jula po starom kalendaru.


Običaji i verovanja vezani za Sv. Iliju veoma malo se razlikuju od mesta do mesta.

Život se narodni prepliće sa biblijskim predanjem i hrišćanskom verom pa se tako može reći da ovog svetitelja Srbi uvrštavaju u ognjene svece, tj. da on upravlja gromovima i munjama.

U narodnim pesmama se naziva gromovnikom i po zapovesti Božijoj "gađa đavole" i izgoni zlo sa neba.

Takođe se veruje da od tog datuma opadaju žege i da dolazi do svežijih noći, a oko 02. avgusta redovno pada kiša i udaraju gromovi.

Preobraženje Gospodnje

19.Avgust.2022

19. avgusta se obeležava Preobraženje Isusa Hrista. U pravoslavlju ovaj praznik se ubraja u 12 velikih Hristovih praznika.

Praznik je posvećen sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada on najavljuje svoje potonje stradanje i slavu.

Isus je treće godine svoje zemaljske propovedi u prisustvu Mojsija i proroka Ilije na Tavor poveo svoje učenike Petra, Jakova i Jovana i pred njima se pojavio preobražen "sa licem sjajnim kao sunce i haljinama svetlim kao sneg".

Preobraženje je u pravoslavlju poznato i kao letnje Bogojavljenje, jer su se i tada otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca - "Ovo je Sin moj ljubezni...njega poslušajte".

Preobraženje pada uvek u vreme Gospojinskog posta, pa su zato posne i pravoslavne trpeze.

U narodu se smatra da je Preobraženje dan kada se poslednji put kupa u rekama, jer se za ovaj praznik vezuje i smena godišnjih doba.

Postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava pa se kaže - preobražava se i voda i gora.

Velika Gospojina

28.Avgust.2022

Svake godine 28. avgusta po novom kalendaru je veliki praznik.


Crkveni naziv praznika je Uspenije Presvete Bogorodice, jer je to dan kada se Majka Božija, majka Isusa Hrista, uspela na nebo.

Čitavog života obilazila je sveta mesta koja su je podsećala na sina. Najčešće Golgotu, Vitlejem i Jeleonsku goru. Bila je u Antiohiji u poseti svom Ignjatiju Bogonoscu.

Posetila je vaskrslog Lazara, bila kod episkopa Kiparskog i oplovila je oko Svete Gore. Bogorodica je zaštitnica Svete Gore i posvećeni su joj mnogi manastiri i crkve. Velika je svetica i zato je narod zove Velika gospođa ili Gospojina.

Na ovaj dan se završava dvonedeljni, strogi post.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Ljiljana
01.08.2022 22:26

4.Blaga Marija, 8.Petkovica, 9.Pantalea, 15.mladi SV. Stefan 29.Sv. Roman. Pravoslavni praznici crno podebljana u crkvenom kalendaru se poštuju.