Šta se desi kada GRMI na Svetog Iliju? Danas dve STVARI nikako ne smete da radite, a ako želite da zaštite DOM potrebna su vam DVA PREDMETA

Vesti 02.08.2022 11:55 0

Vernici danas slave ime sveca Ilije Gromovnika, a upravo se za ovaj praznik vezuju mnogobrojni običaji i verovanja

Šta se desi kada GRMI na Svetog Iliju? Danas dve STVARI nikako ne smete da radite, a ako želite da zaštite DOM potrebna su vam DVA PREDMETA

Printscreen/Youtube

Ognjena Marija, Ilija Gromovnik i Blaga Marija su letnji svetitelji koje u narodu prate brojni običaji. Pripisivane su im moći, pa su ih ljudi rukovođeni strahom za svoje domaćinstvo i za svoje najmilije naročito poštovali. Opšte je verovanje da Ognjena Marija pali ognjem, a da Sveti Ilija bije gromom, na šta ukazuju i njihovi nazivi "Ognjena" i "Gromovnik".

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da se svetac bori sa đavolima, pa se ne valja krstiti da se đavo tada krije iza krsta. Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Prema narodnom verovanju, Ilija često zaboravi kada je njegov dan, pa svake godine pita svoju sestru Ognjenu Mariju , a ona ga slaže da je praznik već prošao da Ilija ne bi gromovima i munjama naneo mnogo štete. Zato se, kad grmi na ovaj dan kaže i: "Prisetio se Ilija".

U narodu je čuvena i izreka da je "od Svetog Ilije sunce sve milije" zbog verovanja da od drugog avgusta, kada se slavi ovaj svetac, vrućine lagano prolaze.

Sveti Ilija se smatra zaštitnikom električara, kožara, vozača, terzija, grnčara, puškara, zlatara, taksista, vodeničara i autolimara. Na Svetog Iliju se nikako ne treba kupati u reci i tražiti osveženje u njenim dubinama jer po predanju voda na ovaj dan čudnim šumom "doziva" svoje žrtve.

Takođe nije dobro ulaziti u vinograde. 

U zapadnoj Srbiji starije žene bi izlazile na današnji dan na prag kuće, iznosile bi sekiru i uzdizale čuvarkuću jer su verovale da tako štite domaćinstvo od udara groma. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading