Glave su im bile SPOJENE: Nakon više od 25 sati na operacionom stolu, lekari su uspeli da razdvoje SIJAMSKE blizance (VIDEO)

K.Ć. Vesti 02.08.2022 14:50 0

U Brazilu su razdvojeni sijamski blizanci kojima je bila glava spojena, prenosi Bi-Bi-Si. Dečaci su sada na rehabilitaciji

Glave su im bile SPOJENE: Nakon više od 25 sati na operacionom stolu, lekari su uspeli da razdvoje SIJAMSKE blizance (VIDEO)

Printscreen/Twitter

U Rio de Žaneiru urađena komplikovana operacija. Medicinsko osoblje, predvođeno britanskim pedijatrijskim hirurgom Noorom ul Ovasom Dželani iz londonske bolnice Great Ormond Street i dr Gabrijelom Mufareja iz Instituta Estadual Cerebro Paulo Niemeier, uspeli su da razdvoji sijamske blizance.

Hirurzi su proveli mesece vežbajući u virtuelnoj stvarnosti.

Braća Bernardo i Artur Lima podvrgnuti su ukupno sedam operacija, od kojih je pretposlednja trajala šest sati, a poslednja preko 27. U njima je učestvovalo blizu 100 članova medicinskog osoblja.

"Uspešno razdvajanje Bernarda i Artura je izuzetno dostignuće za tim u Riju i fantastičan primer zašto je aktivnost Gemini Untvined tako vredna", rekao je Dželani, a citirao PAP.

Tim hirurga se mnogo nedelja pripremao za operaciju, proveravajući najprikladnije tehnike. U tome su pomogle projekcije dečaka u virtuelnoj stvarnosti, koje su nastale zahvaljujući slikama sa kompjuterske tomografije i magnetne rezonance.

"Prosto je divno. Divno je videti fotografije i obaviti operaciju pre nego što zaista dovedete decu u opasnost", priznao je Dželani, a citirao Bi-Bi-Si. Tokom 27-časovne operacije imao je samo četiri pauze po 15 minuta. Pogled na srećnu porodicu, međutim, nagradio ga je svim nevoljama koje su bile povezane sa procedurom.

 

 

Britanski hirurg je naglasio da zahvaljujući timskom radu i razmeni znanja imamo šansu da obezbedimo bolji život za više ljudi. Mufarreja je dodao da su dečaci proveli 2,5 godine u bolnici u kojoj su operisani i da su postali deo tamošnje zajednice.

Razdvajanje Bernarda i Artura bila je jedna od najkomplikovanijih operacija te vrste u istoriji. Dečaci su najstariji sijamski blizanci povezani mozgovima koji su razdvojeni. Brazilci će sada proći šestomesečnu rehabilitaciju .

Prema podacima organizacije Gemini Untvined, sijamski blizanci se rađaju jednom u 60 hiljada. rođenih, od čega svega 5 odsto. to su deca spojena glavama.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading