Ovo ostrvo u Grčkoj „dere“ turiste: Ležaljke idu i do 700 EVRA, nema noćenja ispod 100 evra, ali postoji i OPASNOST za bogataše

Vesti 04.08.2022 13:15 0

Ostrvu Mikonos pravi je mali raj ali i cene vanserijski visoke. Sezonu je otvorio vlasnik Spejs iksa i Tesle Ilon Mask, a mnoge poznate ličnosti trenutno uživaju na Ostrvu vetrova

Ovo ostrvo u Grčkoj „dere“ turiste: Ležaljke idu i do 700 EVRA, nema noćenja ispod 100 evra, ali postoji i OPASNOST za bogataše

Pexels

 

No, veliki broj – što grčkih, što svetskih poznatih ličnosti nije ništa neobično za Mikonos, ali jeste potražnja „običnih smrtnika“, odnosno turista koji u talasima pristižu iz celog sveta. Štaviše, podaci pokazuju da je potražnja za ostrvom porasla za čak 46 odsto u odnosu na prošlu godinu, pa se tako traži i krevet više, prenosi Euronews.

- Već smo u proleće predvideli da će rezervacije za ovu sezonu verovatno nadmašiti čak i one iz 2019. godine, rekordne godine za grčki turizam u celini - kaže predsednik Udruženja kompanija za kratkoročni lizing nekretnina (STAMA) Nasos Gavalas u izjavi za Atinsko-makedonsku novinsku agenciju.

Povećan broj gostiju koji je usledio nakon dve godine pandemije, s jedne strane i želja za profitom ugostitelja, s druge učinilo je da se cene vrate na veće nivoe nego i pre 2019. godine.

Povećan broj gostiju koji je usledio nakon dve godine pandemije, s jedne strane i želja za profitom ugostitelja, s druge učinilo je da se cene vrate na veće nivoe nego i pre 2019. godine.

Nema noćenja ispod 100 evra

Prema podacima Udruženja, najveća popunjenost smeštajnih kapaciteta je upravo na ostrvima Krit, Rodos, Krf, Mikonos i Santorini. Na Mikonosu je pak, najskuplja prosečna cena noćenja u Grčkoj u iznosu od 742 evra, a popunjenost kapaciteta iznosi 75 odsto.

STAMA pojašnjava da se pod smeštajnim kapacitetom podrazumeva bilo koja vrsta smeštaja, koja je našla svoje mesto na platformama za onlajn rezervacije AirBnb, Booking, VRBO i Trip Advisor, odnosno hoteli, apartmani, polupansioni, vile, sobe i hosteli.

Ove godine je u samom gradu gotovo nemoguće pronaći smeštaj ispod 400 evra po noćenju. Iako su cene više nego ikad, sredinom avgusta je popunjenost od čak 85 odsto, te nije ostalo previše slobodnih smeštajnih jedinica.

Oni koji rezervišu Mikonos preko Bukinga, noćenje za oko 130 evra za dve osobe mogu pronaći samo i isključivo van grada i najverovatnije s druge strane ostrva, koje srećom nije veliko i prevoz funkcioniše savršeno.

Na AirBnb-ju čak ni ne postoje opcije za noćenje do 100 evra sredinom avgusta.

I kada su kategorije luksuznih vila u pitanju, Mikonos i ove godine dominira sa prosečnom cenom od 12.967 evra po danu za otprilike 250 metara kvadratnih. U odnosu na prošlu godinu to je rast od 3,8 odsto.

Ležaljke od 50 do 700 evra

Cene ležaljki na Mikonosu kreću se baš kao i smeštajne jedinice – sve zavisi od lokacije i reputacije lokala. Naime, Psaru je jedna od najpopularnijih i najpoznatijih plaža na ostrvu, dom svetski poznatog restorana „Namos“, pa tako i dalje nosi titulu najskuplje plaže na ostrvu.

Prema zvaničnim podacima, Namos svake sezone daje 86.000 evra za korišćenje hiljadu kvadratnih metara plaže. Ipak, njima se taj iznos gotovo za jedan dan vrati, budući da prihodi od sezone iznose oko 20 miliona evra, prenosi Proto thema.

Tako, oni koji bi u Namosu da uživaju u prvom redu ležaljki do mora, moraju za to zadovoljstvo izdvojiti 700 evra za dve ležaljke i suncobran.

Drugom najskupljom plažom smatra se Paradise, barem kada su ležaljke u pitanju, a potom slede Plindri, Platis Jalos i Elja.

Jedna od pretko pristupačnih plaža jeste Kalafatis, omiljena među ljubiteljima vodenih sportova. Iznajmljivanje para ležaljki i suncobrana na ovoj plaži košta 50 evra a, iako je to možda previše, zapravo je jedno od jeftinijih mesta na ostrvu. Takođe, postoji i deo plaže koji je javno dobro i ne zahteva iznajmljivanje ležaljki.

I bogati plaču

Međutim, tamo gde ima puno novca postoji i organizovani kriminal. Naime, lopovi od svojih doušnika, uglavnom vozača, osoblja vila i konsijerža saznaju gde će odsedati bogati nakitom, zlatom i gotovinom. Pomno ih prate kada napuste svoje vile i hotelske sobe, potom upadaju i grabe sve što im se nađe na vidiku, od zlata do gotovine, pa čak i pasoša i vozačkih dozvola.

Poslednje žrtve krađe bili su turisti iz Albanije koji su rezervisali apartman u luksuznom hotelu u Plindri. Nepoznata lica su prošle nedelje, u ranim jutarnjim časovima bušilicom upala u njihovu sobu kroz balkonska vrata.

Prvoj albanskoj turistikinji, koja je prijavila slučaj policiji, oduzeli su zlato ukupne vrednosti 17.100 evra, pasoš i vozačku dozvolu. Njenoj sestri ukraden je nakit u vrednosti odd 18.400 evra, a od njenog dečka zlato i predmeti vredni 10.000, kao i njegov pasoš.

Pasoši koje kradljivci uzimaju od turista završavaju na crnom tržištu odakle ih kupuju grupe za krijumčarenje migranata i dalje preprodaju.

Cene pasoša potom variraju na crnom tržištu u zavisnosti od porekla. Prema pisanju Proto theme, američki pasoš na crnom tržištu može da se proda za između tri i pet hiljade evra. Pasoš EU košta hiljadu evra, a pasoši trećih zemalja kao što su egipatski i turski 500 evra.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading