Misteriozna SMRT dve sestre: Iz svoje zemlje su pobegle, a pronađene su zajedno u krevetu bez znakova života

Vesti 05.08.2022 19:38 0

Tijela Asre Abdullah Alsehli (24) i Amaale Abdullah Alsehli (23) pronađena su u njihovom stanu 7. juna, a policija je utvrdila da su nesrećne djevojke u tom trenutku bile mrtve više od mesec dana

Misteriozna SMRT dve sestre: Iz svoje zemlje su pobegle, a pronađene su zajedno u krevetu bez znakova života

Printscreen/Youtube

Dve sestre iz Saudijske Arabije pronađene su mrtve u svojim krevetima u Sidneju, a policija istražuje da li bi njihova smrt mogla da bude povezana sa učešćem u queer događaju. Poznanici su potvrdili da je jedna sestra sigurno bila homoseksualne rjentacije, dok za drugu nisu bili sigurni. Upravo iz tog razloga su 2017. pobegle iz Saudijske Arabije i podnele zahtev za azil u Sidneju.

Istražitelji pokušavaju da otkriju da li su sestre pre smrti bile proganjane zbog seksualnosti. Gardijan je odbio da komentariše spekulacije da je reč o samoubistvu, kao ni bilo koju drugu informaciju koja je izašla na videlo od juna. Oni su samo potvrdili da je policija u kontaktu sa porodicama sestara u Saudijskoj Arabiji i da se ne smatraju osumnjičenim. Sestre su vodile veoma povučene živote u Australiji, sa malo prijatelja i kontakata, a žena koja ih je upoznala na pomenutom queer događaju kaže da sestre još uvek nisu bile potpuno opuštene u novoj zemlji.

– Kada smo se upoznale, spomenule su da su iz Saudijske Arabije pa smo razgovarale kako je biti queer tamo. Rekle su da tamo žene žive u strahu za svoju sigurnost i da su zahvalne što žive u Australiji jer se tu mogle slobodnije da se izraze– priseća se. Kada se raspitivala o njihovu životu pre odlaska iz Saudijske Arabije i kontaktu s porodicom, samo su kratko odgovarale i izbegavale temu.

– Želela sam da budem sigurna da je policija svesna da je barem jedna od sestara otvoreno queer jer to za saudijske žene doslovno znači “imati metu na leđima.” Nadam se da bi ova informacija mogla da pomogne da saznamo što im se dogodilo – komentarisala je žena koja je želela da ostane anonimna.

Prema svetskom izveštaju Human Rights Watcha za 2022., sudije u Saudijskoj Arabiji “koriste načela nekodifiikovanog islamskog zakona kako bi sankcionisali osobe osumnjičene za seksualne odnose izvan braka, uključujući istospolne odnose.” Napominje se kako zemlja nema nikakve pisane zakone koji se odnose na pitanje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

Advokat koji radi sa saudijskim tražiocima azila prokomentarisao je za Guardian Australia da nije iznenađen što su sestre osećale da moraju da pobegnu iz Saudijske Arabije zbog svoje seksualnosti. - Značajan broj ljudi u saudijskoj zajednici azilanata pobegao je zbog svoje seksualne orijentacije i zbog progona koji su pretrpeli jer su znali da se neće dobro provesti ako otkriju svoje seksualne sklonosti - rekao je on. Konkretno, u poslednjih pet godina, 75 Saudijskih žena dobilo je vize za trajnu zaštitu u Australiji.

BONUS VIDEO


 
Komentari (0)
Loading