Slavimo Svetog PANTELIJU: Danas ZAPOČNITE neki posao i doneće vam USPEH, ali je JEDNO strogo zabranjeno

M. G. Vesti 09.08.2022 09:31 0

9. avgusta proslavljamo Svetog velikomučenika Pantelejmona

Slavimo Svetog PANTELIJU: Danas ZAPOČNITE neki posao i doneće vam USPEH, ali je JEDNO strogo zabranjeno

Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Pantelejmona, u narodnu poznatog kao Sveti Pantelija, svetac iscelitelj.

Prema legendi, Sveti Pantelija je još kao mladić izučio lekarske nauke. Bio je optužen zbog toga što je bio hrišćanin i, kako nije želeo da se odrekne svoje vere, osuđen je na smrt za vreme cara Makcimilijana početkom 4. veka.

Legenda kaže da je na gubilištu Pantelija klekao da se pomoli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali se mač polomio. I nije ga mogao poseći sve dok svetitelj nije završio molitvu i sam rekao da je spreman.

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije.

Ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to! Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

Slično, valja se da se ovog dana krene na put! Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih kojima je drum drugi dom.

U Srbiji relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading