Koliko košta RAZVOD u Srbiji?!

T.Đ Vesti 06.10.2021 10:45 0

Istraživanja su pokazala da je razvod braka drugi najstresniji događaj koji može zadesiti čoveka, a da je čak je i odlazak u zatvor manje stresan od razvoda, naročito kada se ne postigne sporazumni razvod braka

Koliko košta RAZVOD u Srbiji?!

Shutterstock

Razvod braka predstavlja zakonom uređeni vid prestanka važećeg braka živih supružnika, a iz zakonom propisanih razloga i na zakonom propisani način, putem donošenja odluke od strane suda, a ne tako srećna, statistika kaže da se u Srbiji svaki četvrti brak završava razvodom. 

Svaka godina donese više od 35.000 zadovoljnih brakova, ali u isto vreme 10.000 parova se reše na razvod. 

Koliko će trajati razvod i cela procedura, zavisi od toga da li se supružnici razilaze sporazumno ili ipak bez dogovora, ali i da li imaju maloletnu decu, što dodatno produžava proces.

Ovo su dva načina na koji je razvod moguć

Sporazumni za koji je potrebno da se supružnici sporazumeju o svim pitanjima, dok je drugi razvod po tužbi ukoliko ne mogu da se usaglase oko razilaženja i bitnih pitanja.

Da bi se pokrenula tužba za razvod braka neophodno je da se uplati taksa u iznosu od 2.600 dinara

Da bi se podnela tužba za razvod braka, neophodno je sudu uplatiti taksu od 2.660 dinara. To nije jedina svota koji se plaća sudu, jer i kada na kraju celog postupka bude doneta presuda, potrebno je isto toliko uplatiti na račun ustanove.

Zastupanje advokata na održanom ročištu je 18.000 dinara, a retko se razvod završava jednim ročištem.

S druge strane ukoliko se iz bilo kog razloga ročište ne održi, takođe se advokatu plaća oko 10.000 dinara. Ukoliko advokat sastavlja tužbu, to će naplatiti oko 17.000 dinara.

Ako se neko do supružnika odluči na žalbu u toku postupka, to će platiti oko 35.000 dinara.

- Uopšte me ne zanima koliko košta razvod. Donela sam tešku odluku da stavim tačku na brak sa suprugom. Dete je malo, pa se i dalje plašim te emotivne praznine. On će da plati sve troškove, ionako samo jedva čekam da se stavi tačka na sve to, da što pre bude gotovo - rekla je I.D za Najženu.

 

Razvod se plati, ali koliko košta ona emotivna "rupa" koja ostaje nakon svega?

Komentari (0)
Loading