Čulo mirisa im proradi u 36. minutu: Naučnici otkrili kako izgleda PRVI SAT bebinog života

Vesti 09.08.2022 17:00 0

Ovako najčešće izgleda prvi sat bebinog života

Čulo mirisa im proradi u 36. minutu: Naučnici otkrili kako izgleda PRVI SAT bebinog života

Shutterstock

 

Švedski naučnici posmatrali su 28 beba posle samog rođenja da bi uočili kroz kakve promene prolaze na samom početku svog života. Istraživanje je objavljeno u jednom naučnom magazinu, a pokazalo je da se novorođančad ponašaju instiktivno, kada su prepušteni prvim slobodnim pokretima svog tela i prvom kontaktu sa majkom.

Ovo su neke od promena koje se dešavaju kod beba u prvim minutima njihovog života.

2. minut: Beba se primiruje, odmara - ukoliko je moguće na majčinim grudima.

2,5. minut: Bebe otvaraju oči prvi put i postepeno počinju da pomeraju glavu i usne.

8. minut: Bebe postaju aktivnije - drže oči otvorene dugo. Posmatraju majčine oči i grudi, pokazuju da su gladni plačem i usmeravaju šake prema usnama.

18. minut: Dete se ponovo odmara nakon ovih pokreta.

36. minut: Bebe počinju da koriste svoje čulo mirisa, još uvek se zanimaju za majčine grudi.

62. minut: Vreme je za prvo dojenje! Bebe piju kolostrum - prvo majčino mleko, koje sadrži brojne hranljive materije i molekule koje jačaju imunitet. Ovo rano sisanje stimuliše proizvodnju mleka i pomaže materici da se što pre vrati u pređašnje stanje.

70. minut: Bebe tonu u san i dobijaju zaslužen odmor.

Trebalo bi napomenuti da je ovo istraživanje izvršeno na malom uzorku dece i to u Švedskoj. U ovoj državi omogućeno je da bebe po rođenju imaju priliku da se odmaraju na majčinim grudima i uživaju u njenom prvom mleku, a to nije privilegija novorođenčadi u celom svetu. Ipak, ovi rezultati smatraju se pouzdanim pokazateljem instinktivnog ponašanja najmlađih. Autori istraživanja ističu da vreme varira od bebe do bebe, a navedeni minuti istaknuti su kao prosečne vrednosti.

Komentari (0)
Loading