Muž (38) je optužio ŽENU da ga TRUJE: Mislila je da ima DEPRESIJU, a njegova BOLEST je bila mnogo STRAŠNIJA

Vesti 12.08.2022 09:55 0

Supruga je otkrila da su lekari njenom mužu pogrešno dijagnostikovali depresiju dok srceparajuća istina nije postala jasna

Muž (38) je optužio ŽENU da ga TRUJE: Mislila je da ima DEPRESIJU, a njegova BOLEST je bila mnogo STRAŠNIJA

Shutterstock

Deb Šarper je gledala kako njena „srednjoškolska ljubav“ polako nestaje u 38. godini zbog retkog oblika demencije.

Tomi se čudno ponašao, postao je paranoičan - čak je optuživao Deb da pokušava da ga otruje - i zaboravio kako da radi svoj posao. Govoreći za The Healthy, Deb, majka dvoje dece iz , je godinama rekla da su doktori mislili da ima mentalne bolesti. Ali kroz sopstveno istraživanje, Deb je otkrila da Tomi ima frontotemporalnu demenciju, što je i potvrđeno. Većina ljudi dobije dijagnozu frontotemporalne demencije između 45 i 65 godina, prenosi The Sun.

Razvija se godinama. Ali za razliku od drugih oblika demencije, gubitak pamćenja nije ključna karakteristika, ona se javlja kasnije. Umesto toga, znaci uključuju sebičnost, prejedanje, borbu sa organizacijom, spor govor. Deb je rekla: „Tomi tokom nekoliko meseci, Tomi je od pažljivog muža punog ljubavi i preduzetnika kojeg sam poznavala počeo da pokazuje neke veoma čudne osobine. „Postao je zavisnik od kompjuterskih igrica i sate je provodio povučen u svojoj sobi, igrajući se.

Tomija više nisu zanimali njegovi uobičajeni hobiji, a posao popravke automobila kojim se toliko ponosio raspadao se.

Deb se brinula da njen muž ima krizu srednjih godina - ali znala je da nešto ozbiljno nije u redu jednog dana 2010.
Iako je bio poznat kao „najbolji mehaničar u gradu“, nije imao pojma kako da popravi automobil klijenta. „Pronašla sam ga kako panično gleda ispod haube klijentovog automobila“, rekla je Deb.

Deb je odvela Tomija da vidi više lekara i psihijatara koji su mu dijagnostikovali tešku depresiju i verovatno šizofreniju ili bipolarni poremećaj. Bio je „pretrpan psihijatrijskim lekovima“,

Tomi je izgledao bolje nakon što se vratio iz bolnice sve do otprilike godinu dana kasnije. Tokom dve godine izgubio je nekoliko poslova i prestao da vodi računa o ličnoj higijeni. Ali on je takođe pokazivao veoma čudne simptome, uključujući ponavljajuća ponašanja - uzastopno gašenje i paljenje televizora ili izuvanje.

Porodica je takođe saznala da postoji veza između frontotemporalne demencije i amiotrofične lateralne skleroze (ALS) - još jedne neurodegenerativne bolesti od koje je umro Tomijev otac.


„Pacijentima je potrebno između sedam i 20 godina da dobiju dijagnozu jer je toliko nepoznata, a simptomi se lako zamenjuju sa mentalnom bolešću. „Nikada neću vratiti svog muža, ali barem mogu pomoći da drugi ne pate koliko i mi. „Dakle, moj savet? Verujte svojoj intuiciji. Vi najbolje poznajete svoju voljenu osobu - pa ako vam dijagnoza nije u redu, nastavite da pokušavate dok ne dobijete odgovore.
 
Komentari (0)
Loading