Srpska Jovanka Orleanka: Milunka je bila član GVOZDENOG puka, narednik u DRUGOM SVETSKOM ratu i žena sa najviše ratnih odlikovanja, dobila je svoju VOŠTANU figuru u MUZEJU

Naj žena Vesti 06.10.2021 21:05 0

Milunka Savić–Gligorević bila je srpska heroina Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihailo", žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja. Ranjavana je u borbama devet puta. Zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali "srpska Jovanka Orleanka"

Srpska Jovanka Orleanka: Milunka je bila član GVOZDENOG puka, narednik u DRUGOM SVETSKOM ratu i žena sa najviše ratnih odlikovanja, dobila je svoju VOŠTANU figuru u MUZEJU

Wikipedia

Milunka Savić, srpska heroina koja je prošla sve golgote Velikog i Balkanskih ratova, dobila je voštanu figuru u Jagodinskom muzeju.

Milunka Savić ili srpska Jovanka Orleanka, kako su je Francuzi prozvali, žena je sa najviše vojnih odlikovanja u istoriji ratovanja.

Najvišim ordenjem odlikovala je Srbija, Francuska, Rusija i Engleska.

Ranjavana je u borbama čak devet puta i tek na jednom od previjanja rana otkriveno je da nije reč o Milunu, već o Milunki.

- Skromna žena, puna patriotskog zanosa ali i sestrinske ljubavi, da ošišana i zategnutih grudi, prijavi se na mobilizacijski poziv, kao Milun Savić, i upiše se kao redov čuvenog Gvozdenog puka - rekao je Ratko Stevanović, gradonačelnik Jagodine.

Kako to u Srbiji često biva, Milunka je bila više poštovana i cenjena u inostranstvu nego u svojoj zemlji.

Mnogima je smetala njena briljantna biografija, pa je završila kao čistačica u nekom ministarstvu, i tek 2013. njeni zemni ostaci uz sve državne i vojne počasti prenete su u Aleju velikana.

- Sem što je zauzela posebno mesto i stoji sada sa figurom, gde će posetioci imati prilike da je vide i slikaju, u Jagodini postoji i ulica koja nosi ime po njoj, tako da eto, tako da to govori u o njenim zaslugama i delima - kaže Jelena Marković, direktorka Muzeja za RTS.

Voštana figura Milunke Savić rad je Marijane Pejkić, a u izradi su učestvovale Ljiljana Vojvodić i Snežana Simonović i kostimograf Tatjana Stajić.

Figura Milunke Savić 34. je figura u Muzeju, nalazi se na centralom mestu, nije ograđena i posetioci mogu da joj priđu, fotografišu se i bolje uoče sve detalje, po ocenama mnogih, maestralnog umetničkog dela.

Komentari (0)
Loading