Pritvor, mučenja i ubijanja su uobičajna pojava: Ženama u Avganistanu su oduzeta OSNOVNA LJUDSKA PRAVA, svakodnevnica im je JEZIVA (FOTO)

K.Ć. Vesti 15.08.2022 15:39 2

15. avgusta prošle godine Amerikanci su se povukli iz Avganistana i talibani su počeli da vladaju zemljom

Pritvor, mučenja i ubijanja su uobičajna pojava: Ženama u Avganistanu su oduzeta OSNOVNA LJUDSKA PRAVA, svakodnevnica im je JEZIVA (FOTO)

Shutterstock

Odmah su uvedene sankcije za sve devojke i žene. Uprkos ranijim deklaracijama, talibani nisu održali svoja obećanja o liberalnom pristupu pravima i počeli su da uvode dalja ograničenja. Aneta Standžak-Bouzik, menadžer za komunikacije poljskog ogranka Amnesti internešenela, govori o situaciji avganistanskih žena danas i da li postoji šansa da se njihova situacija popravi.

U izveštaju „Smrt u usporenom snimku: Žene i devojke pod vlašću talibana“ koji je krajem jula objavio Amnesti internešenel, a koji sumira prošlu godinu pod talibanskom vlašću, kaže se da se žene postepeno brišu iz javnog života. Kako to tačno izgleda?

- Od kada su talibani preuzeli vlast, žene su postale žrtve veoma stroge, restriktivne politike koja je onemogućavala miran i bezbedan život u atmosferi slobode. Brisanje iz javnog života znači oduzimanje najosnovnijih ljudskih prava, kao što su mogućnost zaposlenja, pravo na obrazovanje, pa čak i sloboda kretanja. Progresivna diskriminacija je primorala mnoge žene da ostanu kod kuće, ostavljajući ih nezaposlenima - rekla je Aneta. 

Pritvor, mučenja i ubijanja su uobičajna pojava: Ženama u Avganistanu su oduzeta OSNOVNA LJUDSKA PRAVA, svakodnevnica im je JEZIVA (FOTO)

Shutterstock

 

Talibani su odmah ciljali na obrazovanje. 23. marta, posle višemesečne pauze, devojčice su trebale da se vrate u školu. Međutim, kada su se tog dana pojavili ispred svojih škola, samo su poslate nazad kući. Kako to danas izgleda?

Talibani i dalje oduzimaju prava ženama: "Avganistanke su sada izgubile sve, deca nemaju BUDUĆNOST"

Nažalost, situacija od pre mnogo godina se ponavlja sa masovnom diskriminacijom i rodnom segregacijom u oblasti obrazovanja. Trenutno se situacija nije mnogo popravila – za razliku od dečaka koji su se vratili u školu – većina devojčica je ostala kod kuće od prošlog avgusta, nastavljajući svoje onlajn ili tajno obrazovanje. Prošle godine je ponovo otvoreno samo nekoliko srednjih škola za devojčice. Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se i zavese koje razdvajaju učenice od učenika Univerziteta Avicena u Kabulu. Sve to dovodi do situacije u kojoj se devojke i žene sve ređe odlučuju da uče zbog sve manjeg osećaja sigurnosti i teškoća koje iz toga proizilaze.

 

 

Nakon što su talibani preuzeli vlast, ekonomska situacija u zemlji se naglo pogoršala. Većina žena je otpuštena sa posla. Znate li kako danas izgleda život onih koji nisu mogli da se vrate na posao?

Ekonomska i humanitarna kriza drastično je uticala na položaj porodica u Avganistanu. Naročito u onim kućama, gde je žena do sada brinula o prehrani porodice i održavanju kuće, pojava neuhranjenosti je česta, a u preko 85% slučajevima preduzimaju se drastične mere za dobijanje bilo koje vrste hrane. Osim toga, gubitak posla, a samim tim i gubitak finansijskih sredstava, takođe značajno utiče na pristup obrazovanju žena i njihove dece.

 

 

Ograničenja se ne odnose samo na obrazovanje i profesionalni rad, već i na sve restriktivnije zabrane u javnom životu. Koje od njih su najteže za žene?

Jedno od najstrožih ograničenja je zabrana slobodnog kretanja bez takozvanog mahrema, odnosno muškog staratelja koji pripada istoj porodici. Ovo ne samo da utiče na gore navedene sfere života i značajno otežava svakodnevno funkcionisanje, već sve češće izaziva proizvoljno zadržavanje ili čak zatvaranje. Pritvorene žene koje su uhapšene kao optužene za „moralnu korupciju“ često su podvrgnute mučenju ili drugim oblicima ugnjetavanja.

Postoji i isključenost iz javnog života sa svim oblicima suprotstavljanja postojećem stanju. Svaki pokušaj protesta odmah se suzbija, a njihovi učesnici proganjaju i zastrašuju.

U izveštaju Amnesti internešenela nalaze se uznemirujući podaci o porastu broja brakova maloletnih devojčica. Ranije je bilo situacija kada su se iz ekonomskih razloga maloletnici udavali za mnogo starije muškarce. Danas je takvih brakova još više. Može li se situacija pogoršati?

U Avganistanu prodaju ĆERKE da ne umru od GLADI: Otac JECAJUĆI prodaje svoju DEVETOGODIŠNJU devojčicu 55-togodišnjem čoveku, prizor kida dušu na komade

Plašimo se da je to moguće. Brakovi maloletnih devojčica su u velikoj meri povezani sa materijalnom situacijom avganistanskih porodica. Produbljujuća ekonomska i humanitarna kriza, a samim tim i nemogućnost zadovoljavanja osnovnih potreba, doveli su do toga da se mnoge porodice odlučuju za udaju maloletne ćerke, ne samo zbog novca dobijenog kao miraz, već i zbog smanjenja porodičnih troškova. ćerka se seli u kuću svog muža. Situaciji svakako ne pomaže ni činjenica da su samo devojčice ograničene u obrazovanju ili poslu, što je značajno suzilo spektar njihovih izgleda za budućnost.

Pritvor, mučenja i ubijanja su uobičajna pojava: Ženama u Avganistanu su oduzeta OSNOVNA LJUDSKA PRAVA, svakodnevnica im je JEZIVA (FOTO)

Printscreen

 

U izveštaju se takođe pominje da se žene koje protestuju protiv zabrana pritvaraju, hapse i muče. Ima li iko danas još hrabrosti da protestuje?

Da, ali verovatno ne u razmerama početka preuzimanja vlasti Talibana. Posledice za demonstrante bile su veoma teške i ostavile su traga i na njihovoj porodici i najmilijima. Da bi izašli iz zatvora, svaki od demonstranata, a u nekim slučajevima i članovi porodice, morali su da potpišu izjavu da više nikada neće učestvovati ni u kakvim protestima, jer će u suprotnom naneti štetu njihovim najmilijima. Ipak, mnogi demonstranti i dalje ističu svoj ponos učešćem u ovom obliku suprotstavljanja talibanima.

Odovode žene na SILOVANJE, mene bi prisilno UDALI: Njima niko ne može da pomogne , a ovo je još jedna stravična ispovest mlade Avganistanke! (VIDEO)

Postoji li šansa da se poboljša položaj žena u Avganistanu ili može samo da se pogorša? Šta Zapad može i treba da uradi?

Situacija u Avganistanu bi se svakog trenutka mogla brzo promeniti. Međutim, sve dok devojke i žene ne budu vraćene da uživaju osnovna ljudska prava, njihova situacija će nastaviti da se pogoršava. Amnesti internešenel je u svom izveštaju dao niz preporuka ne samo samim talibanima, već i međunarodnim i humanitarnim organizacijama, međunarodnoj zajednici i Međunarodnom krivičnom sudu. Ukazujemo na one oblasti života Avganistanskih žena i Avganistanaca u kojima se moraju desiti promene i preduzeti akcije. 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (2)
Loading
gege
15.08.2022 17:01

kad je gej parada u avganistanu? hahahaha

alex
15.08.2022 19:32

sad kukumavce zapadni super agresori koji su pre vise od 20 g. ratno prisvojili avganistan i najzad izbaceni iz njega.sadasnju krivicu mogucih patnji tamosnjeg naroda,mozda je to samo zap.propaganda,imaju samo neka dasnji agresori koji su bezobzirno oteli afganistanskom narodu njihovu zemlju i sada pod hitno pobegavsi mogu samo,po navici,da nam salju izmisljene propagandene lazi jer mi nemamo demokratske mogucnosti saznanja stvarne istine.