Surovi EKSPERIMENT nad BLIZANCIMA: Jednog dečaka su vaspitali kao DEVOJČICU, davali mu hormone, uklonili polni organ, a kasnije ih TERALI na BLUDNE RADNJE

K.Ć. Vesti 22.08.2022 16:30 0

Očajni roditelji blizanaca čuli su od lekara da je jednom od njihovih sinova slučajno oduzete genitalije

Surovi EKSPERIMENT nad BLIZANCIMA: Jednog dečaka su vaspitali kao DEVOJČICU, davali mu hormone, uklonili polni organ, a kasnije ih TERALI na BLUDNE RADNJE

Printscreen/Youtube

Tako da nikada neće imati seksualni život, nikada neće postati otac. Poznati seksolog im je ponudio „lek“: da ga odgajaju da bude devojčica. Tako je Brus postao Brenda, barem u teoriji. Ono što mu se dogodilo posle toga nazvano je najsurovijim eksperimentom u istoriji psihologije.

Napomena: članak se bavi temom samoubilačke smrti. Ako imate misli da sebi oduzmete život, nemojte čekati i tražite pomoć. Recite to osobi od poverenja, svom lekaru ili koristite jednu od besplatnih linija za pomoć. Telefone navodimo ispod članka. Niste sami.

Dženet i Ron Rajmer su od lekara čuli da njihov sin nikada neće moći da živi kao muškarac. „Osećaće se nepotpuno, fizički hendikepirano i osuđeno na život u izolaciji“, rekli su nakon što mu je penis odstranjen tokom jednostavne operacije.

Neki su rođeni sa rodnim identitetom koji nije biološki. Roditelji se sve češće odlučuju da odgajaju svoju decu bez navođenja pola, kako bi mogli da im kažu ko su kada ostare. U Brusovom slučaju, drugi su umesto njega odlučivali šta će postati. Doneta je odluka da ona bude devojčica. Fizički i mentalno. Sve je počelo lekarskom greškom.

Bio je april 1966. Brus i Brajan - blizanci - primljeni su u bolnicu u Vinipegu u Kanadi. Ispostavilo se da dečaci boluju od tzv fimoza u detinjstvu. Za ovo je lekar preporučio obrezivanje. Brus je prvi završio na operacioni sto. Obrezivanje podrazumeva uklanjanje kožice, ali je doktor Brusu praktično odrezao penis tokom postupka. Ne zna se tačno kako se to dogodilo. To su bile sekunde.

Kada su dečakovi roditelji, Dženet i Ron Rajmer, saznali, bili su slomljeni. Pogotovo što im lekari nisu davali nadu. U to vreme nije bilo reči o rekonstrukciji penisa. Rekli su da Brus neće moći da ima decu, da neće započeti seksualni život. Neće moći da funkcioniše kao drugi muškarci. Štaviše, rečeno je da će Brus morati da se pomiri sa činjenicom da je „nekompletan, fizički hendikepiran i osuđen na život u izolaciji“.

Brajanovo obrezivanje je otkazano. Lekar koji je unakazio Brusa nije snosio nikakve posledice, bolnica je samo isplatila odštetu porodici. Lekarska greška izazvala je samo pažnju lokalnih medija. 

"Pretvorićemo tvog sina u ćerku"

Nekoliko meseci kasnije, psiholog i seksolog Džon Mani stao je na put Rejmerovima. U početku im se činilo da im je bukvalno pao sa neba. Džon je godinama bio uključen u istraživanje rodnog identiteta. U to vreme bilo je revolucionarno reći da na ljudski pol utiče više od biologije. Džon je čak verovao da je do određene tačke - konkretno do druge godine - rodni identitet plastičan, a tada vaspitanje deteta igra ključnu ulogu u kasnijoj identifikaciji kao dečaka ili devojčice.

Slučaj Brusa je to trebalo to da dokaže. Džon Mani je ponudio pomoć gospodinu i gospođi Rejmer da transformišu svog sina u ćerku. I oni su pristali. Tada su verovali da je to jedino rešenje za ovu užasnu situaciju. Brus je kastriran, podvrgnut plastičnoj ginekološkoj operaciji - formirana mu je vagina. Kasnije je ušao Džon Mani, verujući da će ga lutke, haljine i hormoni koje će početi da uzima u tinejdžerskim godinama učiniti devojčicom.

Surovi EKSPERIMENT nad BLIZANCIMA: Jednog dečaka su vaspitali kao DEVOJČICU, davali mu hormone, uklonili polni organ, a kasnije ih TERALI na BLUDNE RADNJE

Printscreen/Youtube

 

Rodni identitet dolazi iz mozga, a ne iz genitalija, napisao je korisnik Tvitera koji je postavio Brusovu fotografiju u trenutku kada se pokušalo da ga odgaja da bude devojčica.

Ali uvek je osećao da nešto nije u redu. Paradoksalno, ostvarilo se sve što su mu lekari prorekli. Osećao se nepotpunim, „hendikepiranim“ i živeo je izolovano. Uprkos tome što su ga preplavili igračkama za „devojčice“, odgajali ga u „tipične ženske“ uloge i davali mu hormone, dete se osećalo kao dečak. Prvu haljinu je pocepao u komadiće, nisu ga zanimale lutke koje su mu predlagali roditelji, piškio je stojeći.

Okruženje je u njemu videlo i muške osobine, zbog čega je „Brenda” bila ismevana i proganjana.

- Deca u školi mu nisu dozvoljavala da koristi ni muški ni ženski toalet. Morao je da izađe napolje - prisećala  se njegova majka Dženet.

Kao da to nije dovoljno, u eksperiment je uključen i drugi blizanac Brajan. Kao „kontrolno lice“. On i njegov brat su se redovno pojavljivali u kancelariji Džona Manija, koji je testirao blizance sa sve čudnijim i odvratnijim idejama. Primer? On ih je terao da međusobno pregledaju tela, kao i da simuliraju seksualni odnos u različitim položajima. To je trebalo da dokaže njihovu seksualnost.

Kada su blizanci odbili da prate naređenja „terapeuta“, Džon je postao agresivan. Bili su samo deca, sve se desilo kada su imali samo nekoliko godina. Ovo je bio prvi put da im je neko pričao o seksualnosti, seksu. Bilo im je teško da se suprotstave i izađu iz ove situacije.

Sve je trajalo do njihovog 13. rođendana. Tada je Brus zapretio da ako još jednom poseti Džona, da će izvršiti samoubistvo. Uspelo je, roditelji nisu više vodili decu kod psihologa kod kojeg su svake godine dolazili. Štaviše, dve godine kasnije Brus je konačno saznao ko je on.

Otac mu je rekao istinu. Dečaku je laknulo. A takođe i bes i razočaranje odraslima u njegovom životu koji će se brinuti o njemu. Odlučio je da preuzme kontrolu, ali nije bilo tako lako.

U međuvremenu, Džon se hvalio rezultatima svog rada, ali nije otkrio identitet svojih "objekata". Istraživanje je bilo poznato kao slučaj Džon / Džoana. On ih je opisao u nekoliko knjiga objavljenih 1970. Hvalio se, na primer, da je Džon, kao Džoana, počeo da preferira haljine i da je bio mnogo čistiji od svog brata. Takođe je trebalo da se ponosi svojom dugom kosom. Po mišljenju „vlasti“, to je ukazivalo da je bio u pravu.

Mani je takođe napisao da je Džoana obično urinirala sedeći, a ako je to činila stojeći, to je bilo samo zato što je kopirala svog brata. Pomagala je i u kućnim poslovima, što njenog brata nije zanimalo.

"Uprkos određenim karakteristikama dečaka, prilagodila se životu kao devojčica", napisao je on. Sve ovo, naravno, nije imalo pravog pokrića.

Surovi EKSPERIMENT nad BLIZANCIMA: Jednog dečaka su vaspitali kao DEVOJČICU, davali mu hormone, uklonili polni organ, a kasnije ih TERALI na BLUDNE RADNJE

Printscreen/Youtube

 

Tokom godina, rezultati eksperimenta su citirani u naučnim publikacijama i predstavljeni kao uspeh psihologa i seksologa i dokaz da je rodni identitet stvar roditeljstva. Tako je bilo do 2000. Ove godine Džon Kolapinto je objavio knjigu u kojoj je otkrio celu istinu i dao glas osobi koju je novac oštetio - Dejvidu Rajmeru.

"Ja sam David"

Već znamo da je Brus saznao istinu o sebi kao tinejdžer. Odlučio je da promeni ime. Brenda nije dolazila u obzir, ali ni on nije voleo Brusa. Želeo je da bude David. Ovo ime je izabrao u čast biblijskog heroja koji je pobedio Golijata. I on je želeo da se oporavi od trauma koje su mu zadale detinjstvo. I konačno živite u harmoniji sa sobom. 

Kao tinejdžer, Dejvidu su amputirane obe dojke, počeo je da uzima testosteron i imao je nekoliko operacija tokom kojih su mu lekari rekonstruisali penis. Medicina je krenula dalje i David je konačno mogao da vodi seksualni život. Dejvid je prvi put imao seksualni kontakt sa devojkom sa 18 godina, a oženio se sedam godina kasnije.

Oženio se sa Džejn Fontane, majkom troje dece. Prihvatila je Davida takvog kakav jeste. Znala je njegovu priču, ništa nije krio od nje. 1998. su se uselili zajedno, a 1999. su se venčali. David je usvojio njenu decu. Na kraju krajeva, imao je ono o čemu je sanjao: bio je svoj i osnovao porodicu. Međutim, ova priča nema srećan kraj.

"Očajnički sam želeo da se uklopim"

Zbog greške lekara i surovog eksperimenta stradala je cela porodica Rajmer. Dženet je više puta lečena u psihijatrijskoj bolnici zbog teške depresije. Ron je takođe imao problema sa mentalnim zdravljem, postao je zavisnik od alkohola. Ne zaboravimo Brajana, koji je prisustvovao košmarnim „terapijskim seansama“ i koji su ga roditelji takođe zanemarili usredsređeni na spasavanje svog drugog deteta. Sa 16 godina prvi put je pokušao da sebi oduzme život. Kasnije je napustio školu i oženio se tri godine kasnije. Brak je trajao samo dve godine.

David je kao dete imao samoubilačke misli, a kao tinejdžer prvi put je pokušao da sebi oduzme život. Već je znao ko je, ali je bio izgubljen i povređen. Nije mogao da zaboravi lekare koji su mu uništili život. Da stvar bude gora, Mani je i dalje važio za stručnjaka, a njegov eksperiment na blizancima je navođen kao primer da se dete može oblikovati po želji roditelja: dečaka ili devojčice.

Rejmerovi su konačno otkrili da nije samo David povređen, i da se Džonove teorija odnosi i na drugu decu. To je navelo Davida da naglas progovori o tome šta mu je učinjeno. U početku je to radio anonimno, ali 2000. godine, nakon što je izašla knjiga Džona Kolapinta „Kao što ga je priroda stvorila: Dečak koji je odgajan kao devojčica“, Dejvid Rajmer se pojavio u emisiji Opre Vinfri. Sa njim je bila njegova majka.

- Očajnički sam želeo da se uklopim, bio sam veoma usamljen. Jednom sam pustio dečaka da me poljubi u obraz. Ali nisam mogao da promenim ko sam zaista - David je objasnio.

Zauzvrat, Dženet je govorila o tome koliko je verovala lekarima da će sve proći u redu i spasiti život njenog deteta. Kasnije se plašila da će je David mrzeti zbog svega.

Tragični kraj "najsurovijeg eksperimenta u istoriji psihologije"

Davidov izgled loše je uticao na njegovog brata blizanca, koji se celog života borio sa krivicom za ono što se dogodilo jednom od njegovih najbližih ljudi. Brajan je prolazio kroz propali brak, boreći se da zadrži svoj posao. Osim toga, mnogo je pio. Psihički nije mogao da se nosi sa čitavom situacijom, svađao se sa Davidom oko njegovog prisustva u medijima. Godine 2002. Brajan je umro nakon što je uzeo velike količine antidepresiva i alkohola. To se smatralo nesrećom.

Ovaj događaj šokirao je celu porodicu, u kojoj se svaki član već borio da se ne raspadne. David nikada nije ustao nakon što mu je brat umro. Njegova žena je zahtevala razvod, umorna od cele situacije. Osim toga, David je izgubio posao kada se porodica borila sa finansijskim problemima.

Početkom maja 2004. David je sebi oduzeo život. Imao je 38 godina. „Mislim da je osećao da nema izbora“, rekla je njegova majka Dženet, koja je bila uverena da bi njeni sinovi bili živi da nije bilo Manijevog eksperimenta.

Eksperiment Džon / Džoana opisan je kao najokrutniji u istoriji psihologije. 

Ako se borite sa samoubilačkim mislima, možete koristiti besplatne linije za pomoć:

Na telefonski broj 011/7777-000 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a sa njima će razgovarati stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja - psihijatri, psiholozi, socijalni radnici.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading