Ako IMATE ovo na SEBI, danas obavezno SKINITE: Na današnji PRAZNIK jedna stvar nije DOZVOLJENA i posebno se odnosi na ŽENE

Ž. T. Vesti 24.08.2022 12:20 0

Vernici danas obeležavaju svetog Arhiđakona Evlpoa

Ako IMATE ovo na SEBI, danas obavezno SKINITE: Na današnji PRAZNIK jedna stvar nije DOZVOLJENA i posebno se odnosi na ŽENE

Shutterstock

Sveti arhiđakon Evplo je bio đakon u Katani, na Siciliji. Kada je car Dioklecijan poslao na Siciliju vojvodu Pentagura da ubija hrišćane, ovaj ne nađe nikoga jer ono malo što ih je bilo krili su se. Tada neko optuži Evpla da ide sa nekom knjigom kod potajnih hrišćana i čita im je. Kada su ga izveli na sud, obesili su mu tu knjigu, Sveto Jevanđelje, o vrat i bacili ga u tamnicu. Nakon 7 dana gladovanja predali su ga na muke. Silno su ga tukli gvozdenim motkama, a on im se rugao: „Ove su muke za mene kao paučina, nađite neke ljuće“.

Potom je otvorio Jevanđelje i čitao narodu iz njega. Tada se mnogi obratiše u Hristovu veru. Sveti Evplo je posečen 304. godine. Čudotvorne mošti su mu u selu Viko dela Batonija, kod Napulja. Smatra se da su njegove mošti čudotvorne i da imaju isceljivačku moć, piše Novosti Magazin.

Prema mnogim verovanjima, žene danas ne bi trebalo da nose nakit. Smatra se da je Sveti Evlpo zaštitnik mislilaca, učenjaka i "ljudi od pera".

Molitva

“Mučenik Tvoj Gospode, Evplo, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.”

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading