Toliko je bila BOLESNA da su lekari proglasili MOŽDANU SMRT: Ova BEBA je čudo prirode, počela je da DIŠE samostalno sedam dana kasnije

Vesti 26.08.2022 15:27 0

Beba je bila toliko bolesna da su lekari proglasili moždanu smrt,a ona je sve iznenadila i počela da diše samostalno

Toliko je bila BOLESNA da su lekari proglasili MOŽDANU SMRT: Ova BEBA je čudo prirode, počela je da DIŠE samostalno sedam dana kasnije

Shutterstock

Ono što se zapravo desilo je „užasna greška“ u proceni i sada je primorala šefove zdravstva da pregledaju test koji koriste bolnice NHS da bi utvrdili da li su pacijenti moždani mrtvi ili ne.

Moždana smrt nastaje kada je osoba na aparatima za održavanje života, a više nema funkcije mozga. Ove osobe ne mogu da dišu bez  respiratora, na primer. Utvrđeno je da osoba ima moždanu smrt kada postoje jasni dokazi o ozbiljnom neizlečivom oštećenju mozga, kaže NHS.

Ali postoji i niz malih testova za proveru automatskih funkcija mozga, koji se rade dva puta da bi se ovo proverilo. Testovi se sprovode tako da  uključuju proveru reakcije na svetlost; ali i guranje tanke plastične cevi niz dušnik da se vidi da li izaziva cepanje ili kašalj, ili podrazumevaju privremeno uklanjanjem podrške za život da bi se videlo da li osoba pokušava da diše sama.


Međutim, test sada pregledavaju i prepisuju medicinari i etičari na AMRC, prenosi Sky news. Nove smernice se očekuju 2023. godine.

Do ovoga je došlo jer je medicinska sestra videla četvoromesečnu bebu – kojoj iz pravnih razloga nije navedeno ime – kako samostalno diše, više od nedelju dana nakon što su lekari uradili testove moždanog stabla i zaključili da je umrla. U to vreme, bebini roditelji su smatrali da je to „čudo“. Međutim, nakon moždane smrti ona ne bi mogla samostalno da diše.

Šokantna priča otkrivena je tokom spora o lečenju između lekara i bebine porodice. Doktorka, koja je uključena u negu dečaka, rekla je Višem sudu da nikada ranije nije videla takvu situaciju. Takođe se izvinila dečakovim roditeljima i rekla da je pregled onoga što se dogodilo u toku. „Mislim da to mora da je izvan razumevanja (za roditelje)“, rekla je ona. „Da su lekari koji brinu o bebi mogli da naprave ono što se čini tako strašnom greškom. Šefovi bolnica zatražili su od sudije Hejdena da donese odluke o budućnosti bebe nakon što je specijalista rekao sudiji da se ništa ne može učiniti da se pomogne dečaku. Advokat Dejvid Loson, koji vodi pravni tim bolnice, juče je rekao sudiji Hejdenu da dečak umire i rekao da bi ventilacija trebalo da se prekine".

Roditelji dečaka želeli su da se život nastavi. Sudiji je rečeno da je beba ostala na respiratoru, iako su testovi pokazali da je dete doživelo moždanu smrt, a u toku je sudski spor.

„Iskreno, ne znam da li ima još ovakvih slučajeva“, rekao je doktor sudiji Hejdenu. "Trenutno ga razmatramo kao profesionalci." Doktor, koji je u jednom trenutku zaplakao dok je svedočio, dodao je: „Mogu samo da kažem da mi je strašno žao zbog onoga što se dogodilo. „To je samo otežalo veoma tešku situaciju.” Doktor je navodno rekao da bi "formulacija" testa mogla da se promeni kako bi uključila upozorenje o pouzdanosti testa. 

 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading