Kviz OPŠTEG znanja: Odgovorite na ovih 10 pitanja i proverite koliko ste UPOZNATI sa svetom i istorijom

K.Ć. Vesti 29.08.2022 14:10 0

Kviz opšteg znanja

Kviz OPŠTEG znanja: Odgovorite na ovih 10 pitanja i proverite koliko ste UPOZNATI sa svetom i istorijom

Shutterstock/Naj žena ilustracija

Anketa

Koji monarh je najduže vladao?

Anketa

Koga je Zevs zaveo uzevši obličje labuda?

Anketa

Tragovi koji se pojavljuju na nebu iza aviona su?

Anketa

Za koju oblast umetnosti se vezuje tril?

Anketa

Koliko pisama Svetog Petra ima u Novom Zavetu?

Anketa

Da li je penicilin korišćen tokom Prvog svetskog rata?

Anketa

Ko je bio Jovan bez Zemlje?

Anketa

Kako se zove zanatlija kome je srednjovekovni vitez naručivao oklop?

Anketa

U kom okeanu se ostrvo zove Okean?

Anketa

Da li je Aleksandar Veliki bio osnivač Aleksandrijske biblioteke?

Odgovore pogledajte ispod fotografije.

Shutterstock

 

1. Luj XIV - Svi su vladali (a Elizabeta II i dalje vlada) više od 69 godina! Luj je obavljao dužnost 72 godine i 110 dana.

2. Leda, spartanska princeza kojoj je Zevs došao maskiran u labuda. Zatim je snela jaje (ili jaja) iz kojeg su se izlegli Kastor, Polideuk, Helena i Klitemnestra.

3. To su dugi oblaci cirusi, najčešće iza mlaza u gornjoj troposferi i donjoj stratosferi, obično između 8 i 15 km iznad zemlje. Gosu se videti i po nekoliko sati.

4. Tril - vrsta ornamenta, koja se sastoji u brzom naizmeničnom sviranju ispravnog zvuka i njegove gornje sekunde.

5. Dva - Prvo Petrovo pismo se ne bavi dogmatskim pitanjima, već opominje i potvrđuje šta je prava milost Božija. U drugoj se pominju lažni proroci.

6. Ne. Godine 1938. grupa od tri naučnika, uključujući Hauarda Voltera Florija i Ernsta Borisa Čejna, zajedno sa Aleksandrom Flemingom, izolovala je aktivni sastojak, osnivajući prvu fabriku za proizvodnju penicilina na svetu godinu dana kasnije. Za svoje otkriće dobili su Nobelovu nagradu 1945. godine.

7. Brat Ričarda Lavljeg Srca - Njegov nadimak potiče od činjenice da, za razliku od starije braće, nije dobio nikakvu nekretninu od svog oca Henrija II Plantageneta. Tek 1189. godine, kada je njegov brat Ričard Lavljeg Srca preuzeo presto, dobio je okrug Gloster.

8. Armorer - Izrađivao je pločaste oklope za ljude i konje, kao i prateće elemente oklopa, kao što su šlemovi, rukavice...

9. Tihi. Banaba (poznata i kao Okean) je u političkom vlasništvu države Kiribati. Najviša tačka ostrva je ujedno i najviši vrh Kiribatija i dostiže 81 m nadmorske visine.

10. Ne. Aleksandrijska biblioteka je verovatno osnovana na inicijativu Ptolomeja I Sotera. Aleksandrijska biblioteka je radila u Aleksandrijskom muzeju od 3. veka pre nove ere do 4. veka nove ere. Nije pronađen nijedan tekst koji bi bio napisan u biblioteci. Tačna lokacija biblioteke nije poznata.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading