Dilema je rešena: Evo koliko često i koliko količinski treba da jede vaša beba

Vesti 30.12.2021 15:40 0

Jedna od najčešćih trauma sa kojima se susreću mladi roditelji kada dobiju prvu bebu, bez obzira da li je doje ili ne, jeste: Da li moja beba dovoljno jede?

Dilema je rešena: Evo koliko često i koliko količinski treba da jede vaša beba

Shutterstock

 

Koliko često i koliko mnogo treba da jede Vaša beba?

Jedno od najčešćih pitanja koje novopečeni roditelji imaju je: Koliko često njihova beba treba da jede? Najbolji odgovor je iznenađujuće jednostavan: Uopšteno gledano, bebu treba nahraniti kada god deluje da je gladna.

Kako da znam kada je vaša beba gladna?
Za prevremeno rođene bebe ili bebe sa određenim medicinskim problemima, planirana ishrana po savetu Vašeg pedijatra je najbolja. Ali za većinu zdravih, na vreme rođenih beba, roditelji bi pre trebalo da traže signale za glad koje šalje njihova beba, nego da gledaju na sat. Ovakav način hranjenja zove se hranjenje na zahtev.

Signali za glad
Najčešći signal za glad je plakanje. Ipak, najbolje je tražiti signale pre nego što beba počne da plače, jer je to kasni znak za glad i može da se desi da beba nije u stanju da se smiri i počne da jede.

Ostali tipični znaci gladi:

– Lizanje usana
– Plaženje jezika
– Tzv. „potraga“ (rooting reflex na engleskom), kada beba pomera vilicu i usta ili celu glavicu u potrazi za dojkom
– Često stavljanje ruku u usta
– Otvaranje usta
– Uznemirenost
– Sisanje svega do čega može da dođe

Ipak, važno je da shvatite da ne znači obavezno da je beba gladna svaki put kada zaplače ili počne da sisa stvari oko sebe. Bebe sisaju i zbog utehe, ne samo hrane, što u početku može da bude komplikovano za roditelje da prepoznaju. Ponekad, beba samo želi dodir ili da joj se promeni pelena.

Opšte smernice za hranjenje beba
Važno je da se setimo da su sve bebe drugačije – neke bebe vole da jedu češće, a neke bebe vole da popiju veću količinu mleka odjednom, sa dužim razmacima između hranjenja. U svakom slučaju, sve bebe će biti u stanju da popiju više mleka i da prave duže razmake između obroka kako rastu, i kako njihovi stomačići primaju veću količinu mleka.

– Većina novorođenih beba jede svaka 2 – 3 sata ili 8 do 12 puta na svaka 24 sata. Beba može da popije svega oko 15 ml mleka prvih dan ili dva svog života, a nakon toga uobičajeno je da popije oko 30 – 60 ml mleka po obroku. Ova količina raste na 60 – 90 ml nakon navršene dve nedelje bebinog života.
– Sa oko 2 meseca, bebe obično piju oko 120 – 150 ml po obroku, svaka 3 do 4 sata.
– Sa 4 meseca, bebe obično piju oko 120 – 180 ml po obroku.
– Sa 6 meseci, količina mleka koju mogu da popiju dostiže čak oko 240 ml, na 4 do 5 sati.

Većina beba povećava količinu mleka za oko 30 ml svakog meseca dok ne dostignu količinu od oko 210 – 240 ml po obroku.

Sa uvođenjem čvrste hrane najbolje je početi kada beba napuni 6 meseci, kaže pedijater Sanjeev Jan.

Komentari (0)
Loading