Sutra je VELIKI PRAZNIK: 11. septembar je dan velikog POSTA, jedna stvar nikako ne sme da vam se nađe u TANJIRU

Ž. T. Vesti 10.09.2022 18:47 1

Pravoslavna crkva i njeni vernici 11. septembra obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, praznik poznat i kao jesenji Jovanjdan.

Sutra je VELIKI PRAZNIK: 11. septembar je dan velikog POSTA, jedna stvar nikako ne sme da vam se nađe u TANJIRU

Shutterstock

Ovaj praznik je sećanje na njegovo strašno stradanje, dan je strogog posta bez obzira da li je sreda ili petak ili ne (u nekim krajevima se čak ne jede ništa do mraka), a u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom.

Ohridski prolog kaže...

Kada se Irod Antipa oženio Irodijadom, ženom svog brata Filipa, Sveti Jovan Krstitelj, cenjeni propovednik hrišćanstva, oštro je osudio nemoralni čin.

Printscreen/Youtube

 

Potom je Irodijada nagovorila svoju ćerku da od oca za rođendan izmoli kao dar glavu Svetog Jovana na tanjiru. I ona dobi poklon, koji je Irodijada zakopala u dvorištu.

Jovanovi učenici saznali su gde počiva glava svetitelja, iskopali je i sahranili u Sevastiji u Palestini.

Običaji na Usekovanje

Na praznik Usekovanja treba da se posti, i nikako da se jede ili pije nešto crveno, jer podseća na prolivenu krv Svetog Jovana Krstitelja. Takođe, ne treba raditi nikakve teže poslove.

Na današnji dan u prirodi treba potražiti lekovite biljke, jer je ovo dobar dan za branje.

I u Hercegovini na ovaj dan ljudi strogo poste, ne rade teže poslove i naročito vode računa da ne rade ništa oko semenja, čak paze na koji je dan palo Usekovanje, pa ako je to ponedeljak, na primer, onda svakog ponedeljka u godini izbegavaju da se bave semenom. U nekim selima se dogovore da se oranje započne sutradan po Svetom Jovanu i odrede ko treba da prvi počne.

 

Komentari (1)
Loading
Ivana
10.09.2022 18:54

Slava mu I milost na Sveti Jovan Krstitel nek pomaze na svi I daje puno zdravlje,mir u dusi I srca I blagoslov.Slava tebi Preteco.Amin